Marginellt högre räntor

Obligationsräntorna trevar marginellt uppåt i veckans inledande handel. Även på valutamarknaden är rörelserna begränsade.

Fokus har riktats mot helgens folkomröstning i östra Ukraina som separatisterna hävdar att de vann, men som Ukraina och västvärlden hävdar var full av oegentligheter.

”EU-diplomater uppger att EU:s utrikesministrar under måndagens möte kommer att besluta om utökade sanktioner mot Ryssland och företag som anses ha koppling till den ryska erövringen av Krim”, noterar Nordea-ekonomen Josefine Bonnevier i ett marknadsbrev.

Euron får stöd av att Moodys har höjt sitt betyg på Portugal som är på väg att lämna det internationella stödprogrammet. Moodys överväger samtidigt att genomföra ytterligare en betygshöjning för landet. Nyligen höjde sektorkollegan Standard & Poors utsikterna för sitt kreditbetyg på Portugal.

De svenska hushållens syn på bostadsmarknaden blir allt ljusare enligt SEB:s boprisindikator som ökade till 60 i maj från 55 i april.

”Boprisindikatorn är nu uppe på samma höga nivå som i juli 2007 och bara fem enheter ifrån rekordet (65) i juni 2007. Andelen som tror på stigande priser är dock något mindre än vid tidigare års rekordnivåer”, säger SEB:s privatekonom Jens Magnusson.

Estlands BNP sjönk preliminärt under det första kvartalet i år, efter flera år av positiva ekonomiska tillväxtsiffror.

Kina avser accelerera byggandet av bostäder för låginkomsttagare. Regeringen har satt av 119 miljarder yuan för ändamålet sin senaste ansträngning att få fart på den ekonomiska tillväxten.

Kina måste behålla lugnet och anpassa sig till ett nytt normalläge med lägre ekonomisk tillväxt, uppgav landets president Xi Jinping i helgen. Samtidigt har inte Kinas tillväxtfundamenta förändrats och landet är fortfarande inne i en ”betydande period med strategiska möjligheter”, enligt presidenten.

Xi Jinping framföll samtidigt att regeringen måste förhindra risker och vidta åtgärder för att minska möjliga negativa effekter. En analytiker uppger att kommentarerna från Xi visar att Kinas regering är ovilliga att genomföra stora stimulansåtgärder i nuläget.

Bytesbalansen för Japan visade ett mindre överskott än väntat i mars. Sett till hela räkenskapsåret som slutade i mars hade Japan ett kraftigt krympande bytesbalansöverskott.

De amerikanska obligationsräntorna steg på fredagen, särskilt 30-årsräntan.

”Detaljhandelsdata för april kommer att toppa den kommande hektiska statistikveckan. Även om utgifterna troligen sjönka under perioden antyder det positiva momentumet på väg ut från vinterkvartalet att vår prognos om en konsumtionsuppgång på 3,3 procent realt under årets andra kvartal alltjämt är rimlig”, skriver Société Générale.

Klockan 10.30 presenterar Finanspolitiska rådet sin årliga rapport om svensk finanspolitik. I eftermiddag väntas en del indisk statistik.

 

 OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.