Marknaden välkomnar hårdare budregler

Beskedet att Stockholms Fondbörs planerar hårdare regler för uppköp välkomnas av flera aktörer på den svenska finansmarknaden. Men regelverket får inte bli så strängt att sunda affärer inte blir av, varnar representanter från riskkapitalbranschen.

Industrikapitals misslyckade bud på Perstorp är trots allt bara en enskild affär.

”Förändringen är välkommen. De fasoner som Industrikapital visade måste stävjas”, säger Lars Milberg på Aktiespararnas Riksförbund som även tycker att en tolvmånadersregel kan vara värt att titta på.

”Det är positivt att Stockholms Fondbörs nu ser över regelverket”, säger Björn Lind på SEB Fonder och en av de tre insitutionerna som tog initiativ till Aktiemarknadens granskning av Industrikapitals agerande i Perstorp.

”Även om det försvårar för ett bolag att genomföra förvärv så är det är bra om det framgår att en ansvarsfull köpare ska ha näst intill en bankgaranti för att budet ska uppfattas som trovärdigt. Ett budbolag kan ju inte ha en option på att genomföra ett förvärv ett år senare”, säger Björn Lind.

Enligt Björn Lind kan även en tolvmånadersregler vara intressant, även om den kanske ska vara sex månader eller tjugofyra månader.

Flera aktörer påpekar samtidigt att det finns en risk att för hårda regler stoppar sunda affärsupplägg som bidrar till att kapitalmarknaden fungerar. Det är viktigt att inte de nya reglerna leder till ett generellt förbud mot lånefinansierade uppköp.

”Klart att det är olyckligt att en enda affär ska påverka ett helt regelsystem. Börsen får inte gå för långt och införa hårdare regler än vad som står formulerat i Aktiebolagslagen. Så länge som det är tillåtet att lånefinansiera förvärv så måste det gå att genomföra dem i praktiken”, säger Conni Jonsson, VD för EQT som själv framgångsrikt genomfört fyra lånefinansierade utköp från börsen, Brukens, Eldon, Dahl och Orrefors Kosta-Boda.

Anders Hultin, ansvarig för corporate finance på Carnegie, är inne på samma linje.

”Det är alltid bra med klara spelregler men Stockholmsbörsen får inte glömma att det även finns en annan marknad som måste fungera och det är kreditmarknaden. Kostnaden för att få lån får inte bli så hög att för många affärer inte genomförs”, säger Anders Hultin.

Lars Milberg tror inte att risken är så stor att sunda affärer inte kommer att genomföras.

”Även om Industrikapitals agerande nu förstör för väldigt många så visar det att inte ens en aktör med gott rykte kan få agera hur som helst. Det är en viktig lärdom till alla rådgivare”, säger Lars Milberg.

Förslaget om att införa en frysning av ett bud om EU väljer att genomföra en fördjupad granskning är en nyhet för samtliga Ekonomi24 talat med. För att bedöma vilken effekt det kan få väljer de därför att avvakta tills Näringslivets Börskommittée presenterat sina förslag till ändringar av börsens regelverk.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Curasight