Meda mot strömmen på nedåtgående börs

Kurserna på Stockholmsbörsen har tillsammans med de övriga nordiska börserna vänt nedåt under dagen. På kontinentens större börser syns något mindre nedgångar i väntan på Eurogruppens krismöte i kväll.

Greklandsfrågan lär hamna i fokus
under mötet. Grekland vill ha nya villkor i räddningspaketet, medan långivarna motsätter sig förändringar men samtidigt har att hantera att Greklands nuvarande nödprogram löper ut i slutet av månaden.

SIX Generalindex var vid klockan
13.50 ned med 0,6 procent till 497 och OMXS30-index sjönk 0,7 procent till 1.592. Omsättningen var 13,6 miljarder kronor på Stockholmsbörsen och 17,1 miljarder inklusive de alternativa handelsplatserna Bats, Burgundy, Chi-X och Turquoise.

Bland onsdagens rapportbolag
sticker Meda ut som en klar vinnare bland storbolagen med en uppgång på 6,7 procent.

”Både vinsterna och
kassaflödena är riktigt bra. Så lyfter man blicken är det en väldigt stark rapport”, säger Swedbanks läkemedelsanalytiker Johan Unnerus till SIX News.

En annan rapportrusare var
konsultmäkaren eWork som steg hela 12 procent. Bolaget rapporterade ett klart högre resultat i fjärde kvartalet jämfört med samma period året innan. Bolaget dräpte också till med en rejäl utdelning på sammanlagt 4,50 kronor, varav 2 kronor var extrautdelning.

Även JM höjde utdelningen – till
8,00 kronor från 7,25 kronor. Intäkterna var starka och resultatet på sista raden var även det bättre än väntat där dock en omräkningseffekt inom JM Utland påverkade positivt. Aktien hämtade snabbt upp ett dyk i öppningen och har sedan dess handlats kring nollstrecket.

Kosmetikabolaget Oriflame fick se sin aktiekurs sjunka 6,3 procent. Rapporten avslöjade att de slopar utdelningen de kommande fyra kvartalen, vilket kom som en överraskning för analytikerkollektivet.

En annan förlorare var Unibet som
spelades ned 5,9 procent. Resultat och spelöverskott var lägre än väntat, medan utdelningen var högre än väntat.

Ica-gruppens kvartalsresultat
nådde inte marknadens förväntningar. Det justerade rörelseresultatet landade på 1.081 miljoner kronor, att jämföra med 1.159 miljoner som var väntat på marknaden. Aktien sjönk 5,6 procent.

Nederman lyftes 5,7 procent på sin
rapport och Fagerhult backade 6,5 procent. Nexam Chemical sågs 6,6 procent högre på en beviljad patentansökan.

Telia Soneras storägare Solidium
har sålt 200 miljoner aktier till kursen 51 kronor. Det bidrog till press i dag då aktien sjönk 2,4 procent till 51,25 kronor.

I den allt jämt pågående SCA-såpan
skrevs nya kapitel efter att SCA-chefen Jan Johansson i går kväll meddelat sin avgång i spåren av den senaste tidens granskningar av flygplansresor och lyxjakter. Sedan tidigare har även ordförande Sverker Martin-Löf avgått. Magnus Groth har utsetts till ny vd.

SCA:s aktie noterades 0,2 procent
högre på den sjunkande börsen.

Från mäklarhusens analysdiskar
noteras att Swedbank har sänkt rekommendationen på ÅF till neutral från köp i spåren av gårdagens rapport. Aktien sjönk 3,4 procent.

Handelsbanken har sänkt
rekommendation på Axfood till minska från öka. Aktien steg 0,8 procent.

Credit Suisse har dragit ned
rekommendationen på SSAB till neutral från outperform. Aktien sjönk 0,5 procent.

Affärsvärlden rekommenderar köp i
Gunnebo och Systemair. De båda aktierna var  upp med 6,0 respektive
2,4 procent.

Index                     

Senast 

I dag %  

I år %

SIX Generalindex             

497    

-0,6    

+9,1

OMX Stockholm 30            

1592    

-0,7    

+8,7

SIX Avkastningsindex         

901    

-0,6    

+9,1

SIX Sverige cykliskt 15      

444    

-0,1   

+11,4

SIX Sverige defensivt 15     

485    

-0,6    

+7,9

SIX Volatilitetsindex       

16,5    

+8,3    

+5,8

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.