Mejerihyllan eller medicinskåpet för Probi?
Bioteknikföretaget Probi, som utvecklar probiotiska livsmedel, ska satsa på att lansera produkter i vården, så kallad klinisk nutrition. Nyligen startades studier kring vård av intensivårdspatienter och Probi planerar även studier kring cancervård.
Satsningarna på klinisk nutrition markerar ett trendbrott för Probi som tidigare marknadsfört bland annat sina Proviva-produkter mot vanliga livsmedelskunder.
Finns det inte en risk att matkundernas intresse svalnar om produkterna förknippas med vård av sjuka?
– Tvärtom tror vi att det ökar trovärdigheten, det visar att vi har kvalitetsprodukter säger Per Bengtsson, vd på Probi.
För att komma i gång med cancerstudierna krävs att Probi hittar en kund som vill finansiera dem. Enligt Per Bengtsson pågår diskussioner med ett stort företag som levererar klinisk nutrition till sjukvården. Tester på djur tyder på att en bakterie som Probi utvecklat lindrar biverkningar av cancerbehandlingen.
– Vi är intresserade av att kunna dämpa den inflammation som är en bieffekt av strålning. Det är den som gör att patienten har ont och mår så dåligt. Om det blir mindre svullnad i tarmslemhinnan kan man också äta bättre.
Om Probi lyckas hitta en finansiär beräknas cancerstudierna inledas under första halvåret 2006.
En studie kring intensivvårdspatienter i Holland pågår och beräknas vara avslutad inom tre år.
– De studierna syftar till att se om man kan använda probiotika i stället för att standardmässigt behandla patienter med antibiotika, säger Per Bengtsson.
Läkarkåren har hittills förhållit sig ganska kallsinnig till att använda eller rekommendera så kallad functional food. Det är en tuff uppgift att få dem att börja ge sina svårt sjuka patienter “goda” och nyttiga bakterier. Per Bengtsson är inte säker på att det går – men han har all anledning att försöka. Antalet intensivvårdsdagar på ett år beräknas till 45 miljoner i USA och EU.
Trots att studierna för att ta fram en probiotisk produkt är mångdubbelt så långa som för traditionella livsmedel, tror Per Bengtsson att en lansering av en sjukvårdsprodukt skulle kunna ske redan 2007.
Det samarbete som inleddes med franska Danone för tre år sedan har hittills inte lett till en enda produktlansering med Probis bakterier.
Vad händer med samarbetet med Danone?
– Just nu arbetar Danone med lanseringsplaner. De har under hösten gjort konsumenttester som visat bra resultat.
Det verkar gå trögt. Kommer det någonsin att bli någon lansering?
– Först hade vi tekniska problem. Det är inte lätt att stoppa bakterien i vissa livsmedel. Vi har gått ut med information att vi inte kan lansera som tidigare sagt i början av 2005.
Sedan blev det problem med hur produkten skulle kommuniceras.
– Det hälsopåstående för produkterna som tagits fram kunde inte användas, menade de marknadsansvariga på Danone. Det har krävts många konsumenttester för att hitta en ny produktprofil.
Så när blir det lansering av era produkter i Danones namn?
– Så fort vi har de detaljerna berättar vi det och vi väntar ett besked inom kort.
I dag är functional food-segmentet, det vill säga de livsmedel som säljs i vanliga mataffärer, viktigast för Probi. Därefter kommer de kosttillskott, tabletter som säljs i hälsokostaffärer. Per Bengtsson passar på frågan om hur stor del av omsättningen som det nya affärsområdet klinisk nutrition väntas ge i framtiden.
För ett par veckor sedan redovisade Probi ett resultat efter skatt på -5,4 miljoner kronor för årets första nio månader (-3,3).
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.