Miljardärernas pengar strömmar in till snabbväxande energibolaget

En rad tunga investerare går nu in i energibolaget Flower, där H&M-arvingen Karl-Johan Perssons investeringsbolag är näst största ägare. I den senaste rundan har Flower tagit in en halv miljard. "Vi har aldrig sett ett så snabbt växande företag", säger investeringsveteranen Pär-Jörgen Pärson.
Miljardärernas pengar strömmar in till snabbväxande energibolaget - flower-investerare
EQT-veteranen Thomas von Koch, King-grundaren Sebastian Knutsson och H&M-arvingen Karl-Johan Persson är tre av miljardärerna som investerat i Flower. Foto: TT

Energibolaget Flower plockar in 230 miljoner kronor och stänger därmed en investeringsrunda om totalt 518 miljoner kronor. Totalt har Flower tagit in över 1 miljard kronor i finansiering.

Bakom den senaste investeringsrundan står Northzone med stöd från Giant Ventures, 82an Invest, som är ett joint venture mellan Wallenbergstiftelsens FAM och 41an Invest, där H&M-ordföranden Karl-Johan Persson, samt Glocalnet och Kivras grundare Stefan Krook, håller i spakarna.

EQT-grundaren med på tåget

Även EQT-grundaren Thomas von Koch och King-miljardären Sebastian Knutsson har varit med och bidragit.

Flower ska använda kapitalet för att accelerera den fortsatta europeiska expansionen och vidareutveckla sin satsning på batterilagring, enligt ett pressmeddelande.

”Vi växer snabbt. 2023 hade vi över 100 Mkr i intäkter och under 2024 fortsätter tillväxten. Vi köpte till exempel Sveriges största batteripark i våras, fortsätter att ingå nya partnerskap och expanderar i Europa”, sa John Diklev till Affärsvärlden tidigare i höstas.

VD John Diklev har grundat Flower. Foto: Pressbild

“Aldrig sett ett så snabbt växande företag”

Investeringsnestorn Pär-Jörgen Pärson är partner på Northzone och tar nu plats i Flowers styrelse. Han har varit en tidig investerare i företag som Spotify och iZettle.

“Vi är mycket exalterade över Flowers banbrytande sätt att möta utmaningarna med förnybar energi genom AI-driven optimering kombinerat med batterisystem på nätverksnivå för att transformera elnätet över hela Europa. Vi har aldrig sett ett så snabbt växande företag”, säger Pär- Jörgen Pärson i pressmeddelandet.

Fler snabbväxande bolag

Ytterligare ett exempel på ett energilagringsföretag som växer snabbt är Ingrid Capacity. Bolaget har tagit in 1 miljard kronor från Singaporebaserade BW Energy Storage Systems.

Nyligen inledde Ingrid Capacity ett samarbete med Locus Energy, som ägs av fonden SEB Nordic Energy, om att bygga 13 batteriparker i södra Sverige. Det ska handla om en miljardinvestering.

Marknaden för olika sorter av energilagring som batterier växer explosinsartat.

Enligt en rapport från företaget Checkwatt kommer den installerade batterikapaciteten i Sverige att öka med 400% under 2024, från 440 megawatt till omkring 2 200 megawatt.

Läs också: Miljardärerna flockas kring batteriparker – men nu sinar intäkterna: ”Chockade”

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från AMF