Miljardskadestånd hotar Perstorps styrelse

Aktiespararnas Riksförbund vill få med sig övriga aktieägare i Perstorp på att utse en granskningsman som prövar Perstorp-styrelsens ansvar för det havererade budet från Industrikapital. Resultatet kan bli skadeståndskrav i miljardklassen.

Samtidigt pressar Öresunds VD Mats Qviberg på för att de stora institutionella aktieägarna i Perstorp ska få affären prövad i domstol.

Intresset för att få utrett vem som egentligen bär ansvaret för att Industrikapital drog tillbaka budet på Perstorp växer i takt med att Perstorp-aktien sjunker. Onsdagens slutkurs på 65 kronor ligger lång under Industrikapitals bud på 124 kronor. Skillnaden i värde för Perstorp aktieägare motsvarar 4,3 miljarder kronor.

”På nästa stämma i Perstorp kommer vi att ta upp frågan om att tillsätta en särskild granskningman. Frågan är om styrelsen åsamkade bolaget Perstorp skada genom att lämna ut icke offentligt material till Industrikapital som sedan ledde till att budet drogs tillbaka”, säger Lars Milberg på Aktiespararnas Riksförbund.

För att tillsätta en granskningsman krävs att 10 procent av kapitalet ställer sig bakom begäran.

”Frågan är principiellt viktig. Styrelsens ansvar vid offentliga uppköp måste redas ut”, säger Lars Milberg som tror att det kan bli aktuellt med stora skadeståndskrav om det visar sig att styrelsen brustit i ansvar, i princip lika stora som kursfallet i Perstorpaktien.

Lars Milberg hoppas även att de tre institutionella aktieägarna Nordbanken, SEB och Fjärde AP-Fonden inte nöjer sig med den kritik som Aktiemarknadsnämnden fört fram mot Industrikapitals agerande utan driver frågan om Industrikapitals ansvar vidare till domstol. Här kan ett ekonomiskt utfall bli betydligt bättre eftersom Industrikapital har gott om kapital.

”Att driva ett civilrättsligt mål om eventuellt avtalsbrott kostar pengar och går bara att göra för en stor aktieägare. De skulle dessutom kunna göra det tillsammans”, säger Lars Milberg.

Även Mats Qviberg, VD för Öresund, och därmed storägare i en av Perstorps största aktieägare Custos, hoppas att institutionerna ska agera.

”Det vore välkommet om det skapades en rättspraxis på det här området. Det borde vara en självklarhet att affärer ska fullföljas även om de är lånefinansierade. Att en del affärer blir sämre än väntat tillhör spelreglerna i affärer. När budet dessutom dras tillbaka dagen innan det går ut förstärks det osunda i Industrikapitals beslutsprocess.”

Mats Qviberg kommer inte själv att ta initiativ till en rättsprocess, eftersom Custos VD Christer Gardell sitter med i Perstorps styrelse och Custos därmed kan sägas sitta på två stolar. Mats Qviberg tror däremot inte att styrelsen begått felaktigheter utan bara gjort sitt bästa i den uppkomna situationen.

De tre institutionella aktieägarna undersöker fortfarande förutsättningarna för att genomföra en stämning.

Juridisk expertis Ekonomi24 talat med tror att ansvarsfrågan blir svår att pröva, men att det ändå borde vara värt att göra det. Frågan kan enklast sammanfattas som hur hårt villkorad ett lånefinansierat bud egentligen kan få lov att vara.

”För svensk rättstradition kan det bli ett viktigt principmål. Vi har inte haft så många mål där det har prövats hur bindande ett avtal egentligen kan anses vara och vilken betydelse finansieringen av en affär egentligen får ha. Stora institutioner borde välja att ta kostnaden för en eventuell förlust i rätten”, säger en av Sveriges främsta experter på avtalsrätt.

I Aktiemarknadsnämndens utlåtande den 18 oktober skriver nämnden att ett offentligt bud på ett börsbolag i princip ska ses som juridiskt bindande, men att de kan omgärdas av exempelvis finansieringsvillkor.

Aktiemarknadsnämnden ger samtidigt en fingervisning om att Industrikapital i det här fallet kan ha gjort fel när det drog tillbaka budet. Enligt Aktiemarknadsnämnden medför exempelvis ”god sed på aktiemarknaden” att budgivaren aktivt ska undersöka möjligheten att själv bidra till att villkoret (i det här fallet bankernas finansiering) kan uppfyllas.

Enligt Aktiemarknadsnämndens utlåtande är det särskilt viktigt om det visar sig att budbolaget själv har allt att vinna på att avbryta budet. I fallet med Perstorp handlar Industrikapitals vinst alltså om drygt fyra miljarder kronor.

Följande sitter i Perstorps styrelse:

Urban Janson Fredrik Arp Christer Gardell Finn Johnsson Gunnar Brock Kerl Lennart Wendt Wilhelm Wendt Åke Fredriksson

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.