Laddar

Morgonens nyheter

SVENSKA DAGBLADET Börsrevisorer sitter för länge i bolagen Minst tolv svenska börsjättar bryter mot EU-kommissionens rekommendationer om revisorers självständighet. Reglerna, som klubbades i maj i år, säger att enskilda revisorer endast får sitta i max sju år.

Avsikten är att stävja den typ av vänskapskorruption som bland annat ledde till Enronskandalen. Men svenska börsjättar struntar i reglerna. Bland annat har Investors revisor suttit i 17 år och Ericssons i 14 år.

Avnotering i USA hotar Ericsson Ericsson kan vara nära att slängas ut från den amerikanska teknikbörsen Nasdaq. Raset i aktien är orsaken. Ericssons ihållande kursfall håller på att utlösa ännu ett hot mot Ericssons hårt drabbade aktier – en avlistning från Nasdaqbörsen. Enligt Nasdaqs noteringsregler blir en aktie utkastad från börslistan om kursen understiger en dollar i mer än 30 dagar.

DAGENS NYHETER Storstäder ska granskas hårdare Det ska bli svårare att komma undan med skattefiffel i Stockholm, Göteborg och Malmö. Storstadsfuskarna hamnar i skottgluggen när landets olika skattemyndigheter blir en enda organisation om drygt ett år.

”Det ska vara lika stor risk att man fastnar i kontrollen oavsett var i landet man bor”, säger Anders Stridh, kontrollstrateg på Riksskatteverket, RSV.

“Blankning ger rätt aktiepris” Blankningen gör aktiekurserna tillförlitligare, och med fler blankare hade IT-bubblan kunnat undvikas. Det säger Fondhandlareföreningens Vigg Troedsson, på tvärs mot börsens direktörer.

”Jag tror att det är bra med blankning. Men sanningen är tuff ibland”, säger Vigg Troedsson, direktör på Fondhandlarföreningen.

DAGENS INDUSTRI Livbolagen undviker aktier Livförsäkringsbolagen blir allt fattigare. Konsolideringstalen sjönk ytterligare i maj. Bolagen har sålt aktier under lång tid. Trots att de räknar med en vändning på börsen i höst kan de inte åter börja köpa. Det är värderingsreglerna som sätter stopp för aktieköp.

Hans Benndorf, VD Länsförsäkringar Liv säger:

“Andelen aktier bland våra tillgångar har minksat från 43 till 35 procent. Vi strävar efter att komma tillbaka till 43 procent, men det kan vi inte.”

Folksam mörkade kris i dotterbolag Folksam mörkade uppgifter om Folksam Internationals tillgångar för dem som köpte det tidigare dotterbolaget. I köpeavtalet, som DI har tagit del av, nämns ingenting om att en del av bolagets likvida medel var spärrade och att en del av egendomen var pantsatt. När köparna tillträdde kom överraskningen – hälften av de likvida medlen var pantsatta.

Både Folksams VD Tore Andersson och Folksam Saks ordförande Wanja Lundby-Wedin fortsätter att hävda att Folksam inte har gett några sådana löften.

“Och? Vad är problemet? De har förlorat en krona”, kommenterar Tore Andersson.

Miljonklipp för Esseltes toppar Esseltes styrelse gav stora extra bonusprogram till ordförande och VD utan bolagsstämmans godkännande. Under samma tid hade styrelsen bestämt sig för att sälja Esselte till amerikanska JW Childs.

Tack vare budet tjänade VD och ordförande 7 Mkr på en månad. “Det här har skett helt på rätt sätt”, säger Bo Jungner, som sitter i Esseltes styrelse för huvudägaren Ratos.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.