Laddar

Morgonens nyheter i korthet

Storägare vill stycka Skanska. Huggsexa om Telias finska del. Skumma morgontidningarna.

DAGENS INDUSTRI

Storägare vill stycka Skanska. Byggjätten Skanska står inför ett viktigt strategival. Det avgör också vem som rekryteras till VD- och koncernchefsposten efter Claes Björk. Enligt uppgifter till Dagens Industri vill starka krafter hos huvudägarna Handelsbanksfären och Ikeasfären se en delning av Skanska. Entreprenadverksamheten i Nord- och Sydamerika säljs av eller börsnoteras i USA. För Skanskas fastigheter gäller en börsnotering, ett nytt Drott. Kvar i det framtida Skanska bli då enbart den europeiska entreprenadverksamheten. Samtidigt finns det krafter inom Skanska som motsätter sig en delning av bolaget.

Indien kräver snabba leveranser av Bofors. Vinner Bofors Defence en ny miljardorder från Indien kommer ett stort antal haubitsar att tillverkas i Sverige. Det står klart sedan Indien ställt krav på snabba leveranser. De första artilleripjäserna ska levereras bara tolv månader efter att kontraktet skrivits på. Bofors har redan kontaktat underleverantörer. “De första pjäserna kommer, eftersom det är så kort leveranstid, att köpas från hyllan och om vi vinner tillverkas i Sverige”, säger Christer Henebäck, informationschef på Bofors Defence.

H&Q tillbaka i fastighetsbranschen. Finansmännen Sven Hagströmer & Mats Qviberg återvänder till fastighetsbranschen. Efter omfattande köp i år kontrollerar finansduon fastighetsaktier för cirka 1,5 miljarder kronor, bland annat i fastighetsjätten Drott. Det är ett radikalt strategibyte av HQ-sfären som 1998 hade avvecklat samtliga fastighetsinnehav.

FINANSVISION

Huggsexa om Telias mobilenhet i Finland. I dag lägger finska DNA ett av fyra bud på Telias mobildel i Finland. DNA behöver kundbasen för att nå lönsamhet. Prislappen ligger troligen runt 800 miljoner kronor. ”Vi är intresserade”, säger Seppo Hänninen, VD för det finska nätverksbolaget 2G.

Findus frysdominans väcker heta känslor. Livsmedelsjätten Axfood riktar hård kritik mot konkurrensverket. De är för slapphänta mot märkesleverantörerna, anser Axfood. Ett exempel är Findus som i princip har monopol på marknaden för frysta grönsaker. För två år sedan hade Konkurrensverket möjlighet att stoppa monopolet. Ändå gjorde man ingenting.

SVENSKA DAGBLADET

Ericsson etta i medierna. Telefoner, telefoner – överallt telefoner. Så kan man sammanfatta mediebevakningen av det svenska näringslivet under sommaren. Krisen i flaggskeppet Ericsson har dominerat tidningarnas affärssidor och etermediernas ekonomisändningar på ett sätt som saknar motstycke. Det visar den genomgång av toppnyheterna på ekonomiområdet – Näringslivsbarometern – under perioden april-juni i år som gjorts av medieanalysföretaget Observer för SvD Näringsliv.

Electrolux vill märkas mer. Han har fått smakstart, Hans Stråberg, Electrolux VD sedan april. Under det första halvåret i år steg vinsten med 38 procent, jämfört med samma period förra året. Och nu riktar han blickarna mot framtiden. Företaget ska bli bättre på att förstå konsumenternas behov och önskemål, berättar han i den första intervjun i svensk press. Dessutom ska Electrolux stärkas som varumärke. I dag har företaget en vildvuxen flora av varumärken, till en följd av olika uppköp, men om några år ska 65 procent av vitvarujättens försäljning ske under namnet Electrolux. ”Det är viktigt för att nå ut i mediebruset och få kunderna att känna igen sig”, säger Hans Stråberg.

DAGENS NYHETER

Vattenbrist hot mot matproduktionen. Världen står inför en vattenkris, vilket man inte skulle tro när man ser bilder på syndafloden som drar fram genom Centraleuropa. Bristen på färskvatten hotar livsmedelsproduktionen för nästa generation. Mycket skulle kunna avhjälpas med bättre infrastruktur. Det internationella näringslivet har en lösning: Ta betalt!

Löfte om miljarder till översvämningsdrabbade. Kostnaderna för katastrofen i Tyskland börjar kunna överblickas och beräknas till minst 140 miljarder kronor. Löften om miljardersättningar har blivit slagträ i valdebatten och Europeiska investeringsbanken lovar lån till drabbade. ”Efter flodkatastrofen måste återuppbyggnaden av östra Tyskland börja om från början”, sade förbundskansler Gerhard Schröder när han besökte Grimma, en av de dränkta småstäderna.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.