Laddar

Morgonens nyheter i korthet

Göran Persson försvarar skattefrälset. FI läxar upp Hessius. Läs morgongöttet.

DAGENS INDUSTRI

Persson försvarar skattefrälset. Statsminister Göran Persson flaggar i en DI-intervju för en förändring i förmögenhetsbeskattningen av aktier. Samtidigt försvarar han det så kallade skattefrälset. “Stefan Persson och Fredrik Lundberg betalar faktiskt tillsammans 200 miljoner kronor i skatt. De betalar väldigt mycket skatt.”

FI hutar åt Hessius. Finansinspektionen (FI) kräver att få veta varför Stockholmsbörsen skyddar syndarna på börsen. “En öppenhet skulle stärka allmänhetens förtroende för aktiemarknaden”, säger Hans Schedin, chefsjurist på FI.

Nokias designchef släpper ny mobil. Om Nokia ska behålla sin marknadsandel måste företaget hela tiden finnas i framkanten och skapa trender i stället för att följa dem. Det kräver en ödmjuk inställning, något som aldrig får övergå i paranoia. Det säger företagets designchef Bill Sermon.

FINANSVISION

Saab välkomnar Ericssoninvit. I onsdagens FV öppnade Ericssons ordförande Michael Treschow för en försäljning av försvarsverksamheten, Microwave. Saab säger sig nu vara intresserat av att köpa verksamheten. ”Det finns ett intresse hos Saab. Det återstår att se om det leder till någonting”, säger Jan Nygren, som sitter i Saabs koncernledning.

Växande Vattenfall håvar in storvinst. Statliga Vattenfalls expension på den tyska marknaden syns nu rejält i resultaträkningen. Under det första halvåret i år uppgick koncernens omsättning till 50 miljarder kronor, en ökning med 57 procent jämfört med första halvåret förra året. Vinsten före skatt blev 6 miljarder kronor, en ökning med 38 procent jämfört med förra året.

SVENSKA DAGBLADET

Eniro störtdök efter tyskt fiasko. En vikande annonsmarknad och oväntat stora förluster i Tyskland. Det var katalogjätten Eniros förklaringar till varför vinsten för andra kvartalet inte nådde upp till förväntningarna. På Stockholmsbörsen störtdök Eniro-aktien 32 procent till 42 kronor. ”Det gick sämre än väntat i Sverige vilket gör att man kan ifrågasätta Eniros konjunkturkänslighet. Förlusterna i det tyska och polska verksamheterna gör att man kan ifrågasätta förvärvsstrategin”, säger Stefan Brännlund, mediaanalytiker på Nordea Securities.

Småaktieägare måste sälja Monsanto snabbt. Detaljerna är nu klara för de många svenska småaktieägare i Pharmacia som vill sälja sin aktier i agrokemiföretaget Monsanto. Det gäller att handla kvickt för att slippa undan med försumbara kostnader vid försäljningen.

DAGENS NYHETER 94 miljoner slösades på IT. På två år har ett projekt för att ge Läkarförbundet en Internetportal kostat cirka 94 miljoner kronor, men de väntade intäkterna har uteblivit och nu hårdbantas satsningen.

Svenska bolag översvämmade i Tjeckien. Översvämningarna ställer till stora problem för flera svenska bolag i Tjeckien. Vitvarujätten Electrolux kan inte nå sina butiker. Byggbolaget Skanska tvingas stoppa byggen, och kraftjätten Vattenfall har evakuterat sitt kontor.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.