Morgonens nyheter i korthet

DAGENS INDUSTRI ”Vi tar Sudan ur misären.” Oljeindustrin är kanske Sudans enda chans att lyfta sig själv ur ekonomisk misär. Det menar Adolf Lundin, i dag styrelseordförande i Lundin Oil och skapare av det Lundinska oljeimperiet. Han förklarar sig både överraskad och besviken på den senaste tidens kritik mot Lundin Oils verksamhet i Sudan. “Det känns lite konstigt eftersom vi grunden gör ett så bra och konstruktivt arbete i Sudan. Jag tror att oljeindustrin är extremt viktigt för landet.”

Ericsson räknar med ny kalldusch i USA. Ericsson räknar med en mycket lägre försäljningstillväxt för telekomutrustning på den amerikanska marknaden i år än tidigare prognostiserat. ”År 2000 var tillväxten extrem på den amerikanska marknaden, vissa säger så mycket som 30 procent räknat i värde. Men vi såg mycket tydliga tecken på att tillväxten mattades av ganska dramatiskt redan i fjärde kvartalet”, säger Ericssons strategichef Torbjörn Nilsson från Cebit-mässan i Hannover.

Fördämningarna brister för IT-aktier. IT-aktierna bara fortsätter att rasa och nu börjar placerarna fly också från de få IT-bolag som tidigare haft en kvalitetsstämpel, som Boss Media, Telelogic och AU-System. Även internetkonsulten Adcores aktie, som tillhört dessa, har backat elva handelsdagar i rad. På en månad har IT-index rasat 24 procent.

FINANSTIDNINGEN Kursfall ger ras i börshandeln. Aktiehandeln på Stockholmsbörsen tar allt mer stryk på grund av börsoron. Handelsvolymerna minskar för tredje månaden i rad. Den senaste månaden har handeln minskat med 10 procent, samtidigt som öppettiderna förlängts. Utvecklingen drabbar både OM och fondkommissionärerna i form av lägre intäkter. ”Omsättningen varierar över tiden. Med tanke på den nedgång som har varit på börsen är jag inte speciellt förvånad, säger Simon Nathanson”, chef för OM Stockholmsbörsen.

Ringholm öppnar för sänkta skatter. Finansminister Bosse Ringholm erkänner att regeringens antaganden om svensk tillväxt var alltför optimistisk i höstbudgeten och att den svenska tillväxten snarare hamnar runt tre procent i år i istället för 3,5 procent. Den svagare konjunkturen talar för att vi ska våga oss på ytterligare skattesänkningar, anser Bosse Ringholm. ”Utrymmet kommer att bedömas ordentligt först i höst. Vi vill först se hur utvecklingen fortsätter”, säger han.

SVENSKA DAGBLADET Expertråd nitlott för många sparare. För aktiesparare som är rädda om sina pengar finns det goda skäl att strunta i experternas köp- och säljråd. En granskning som Näringsliv gjort visar att två av tre aktier som analytikerna rådde sina kunder att köpa vid årsskiftet har sjunkit när årets första kvartal nästan är till ända. I genomsnitt har de köprekommenderade aktierna fallit 10,5 procent – nästan lika kraftigt som index. Samtidigt har de aktier som analytikerna säljrekommenderade gått bättre än de som bedömdes köpvärda.

Prognoserna för tillväxt sänks. Avmattningen i USA bidrar direkt och indirekt till lägre tillväxt i Sverige. Både Konjunkturinstitutet (KI) och Handelns Utredningsinstitut (HUI) sänker förväntningarna på den svenska tillväxten i år. HUI från 3,6 procent för år 2001 till 2,5 procent, och Konjunkturinstitutet – som presenterar exakta siffror på måndag – anger ”lägre än 3,4 procent ”. Orsaken till sänkningarna är avmattningen i USA, minskad exportefterfrågan och att hushållen konsumerar mindre än vad prognosmakarna räknat med.

DAGENS NYHETER Massflykt från Lundins oljeområde. Carl Bildt har sagt att det område där Lundin Oil verkar i Sudan är i stort sett obebott. Men enligt FN:s rapportör i humanitära frågor i Sudan, norrmannen Tom Vraalsen, är för närvarande massor av människor på flykt undan striderna i just det området. ”För närvarande är det ungefär femtio tusen från de områden där oljeutvinningen pågår, och de flyr på grund av de militära aktiviteterna där”, säger han. Dessutom säger en hjälparbetare på plats säger att 23 byar bränts ner längs den väg Lundin Oil låtit bygga.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.