Laddar

Morgonens nyheter i korthet

DAGENS INDUSTRI Börsjättar trotsar insiderregler Assa Abloy hävdar att bara tre av 16 personer i koncernledningen har insyn i bolaget. Lika dålig insyn anser sig koncernledningarna i Hennes & Mauritz och Kinnevik ha, att döma av bolagens rapportering till Finansinspektionen. Enligt lagen är personer i ledande ställning i svenska börsbolag skyldiga att anmäla aktieinnehav i det egna bolaget till Finansinspektionen. En kartläggning av börsens mest omsatta bolag visar dock att tolkningen av lagen skiljer sig dramatiskt mellan företagen. Finansinspektionen ska nu granska ett antal bolag för att kontrollera att reglerna efterlevs.

”Bolidens VD avgår idag” I dag väntas Bolidens VD Thomas Cederborg avisera sin avgång i samband med bolagets bolagsstämma i Toronto, enligt kanadeniska källor. Beslutet är väntat efter den kritik som följde när det stod klart i fredags att Boliden tvingats fullfölja Chile-affären med Noranda/Falconbridge. VD Thomas Cederborg, som signerat avtalen, är den som är ansvarig för kontraktsmissen.

Feta lönepåslag för IT-konsulter Enea, Icon Medialab, Adcore och Hiq är konsultbolagen som betalar sina anställda bäst bland Stockholmsbörsens konsultbolag. Under förra året ökade lönekostnaderna i branschen med 11 procent trots att sektorn präglats av kris och pressad lönsamhet. Sämst betalda är IMS anställda, med hela 19 000 kronor lägre snittlöner än Enea, delvis på grund av att bolagets konsulter arbetar i områden utanför storstäderna där löneläget är lägre.

SVENSKA DAGBLADET Fördubbling av svenska IT-företag “IT-krisen” till trots har antalet företag inom internet- och multimediabranschen fördubblats de senaste fyra åren, visar statistik från Arbetslivsinstitutet. En förstudie inför en djupare undersökning av IT-branschen visar att antalet bolag inom interaktiva medier – Internet, CD-ROM och DVD – ökat från runt 600 aktiva företag 1997 till drygt dubbelt så många i dag. Enligt undersökningen har de anställda i IT-företag som gått omkull har tagits över av andra mer etablerade IT-företag eller av företag i “den gamla ekonomin” som startat egen verksamhet inom Internet.

DAGENS NYHETER Försiktiga sparare missade börsuppgången Försiktiga småsparare på börsen missade börsuppgången i april. Färsk statistik från nätmäklarna visar att mer än hälften av depåerna hos mäklarna inte rörts på flera månader. Den turbulens som dominerat börsklimatet hittills i år anses vara den bakomliggande orsaken till att privatpersoner inte längre vågar handla i samma utsträckning som tidigare. SAS-strejk väntas slå hårt Strejken bland de kabinanställda i SAS Commuter fortsätter och hotar att sprida sig till övrig dansk kabinpersonal inom SAS. En utvidgad konflikt, som kan träda i kraft lagom till midsommar, väntas beröra en tredjedel av alla SAS-avgångar och får stora återverkningar på flygtrafiken också i Sverige. Enligt ett pressmeddelande från CAU har facket beslutat att i dag varsla om en sympatikonflikt om inte reella förhandlingar har återupptagits. Konflikten kan då träda i kraft torsdagen den 21 juni.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.