Nibes VD: Blankning är psykologisk krigföring – tveksamt om det ska vara tillåtet

Gerteric Lindquist, mångårig VD på Nibe, tycker att det är tveksamt om huruvida blankning ska tillåtas. "Det är en sak att kritisera mig. Men att kritisera Nibe är svårare att ta in", säger han till Affärsvärlden.
Nibes VD: Blankning är psykologisk krigföring – tveksamt om det ska vara tillåtet - Gerteric Lindquist, VD Nibe
Gerteric Lindquist, VD Nibe, tycker att blankare bedriver en tveksam verksamhet. Foto: Jonas Ljungdahl/BILDBYRÅN

Under hösten förra året blev Nibe blankat av Londonbaserade The Analyst. Analyshuset tyckte bolagsvärdet skulle nästan halveras och satte riktningskursen på 35 kronor och hänvisade till att Nibes konkurrenter skulle gå starkare. 

”Nibe är ju vår baby. Det är en sak att kritisera mig. Det kan man stå ut med. Att man har stora skor, att man är dålig. Men att kritisera Nibe är svårare att ta in. Den blankningen, den förstår jag inte riktigt hur den gick till. Det är mer psykologisk krigföring. Enligt min uppfattning är det tveksamt om detta borde tillåtas. Att i rent spekulativt syfte sätta igång ryktesspridning för att skada ett företag”, säger Gerteric Lindquist till Affärsvärlden.

Du har i princip aldrig utökat eller reducerat ditt ägande i Nibe. Varför då?

”Nej, jag var med på nyemissionen 2016 men jag har aldrig legat och handlat i Nibe-aktier. Det känns lite spekulativt på något sätt. Det är väldigt känsligt vad man säger och gör som VD, men denna inställning kan också vara färgad av min personlighet. Jag sitter ju så nära all information, så det kan skicka egendomliga signaler. Men det är mina egna, högst personliga värderingar, andra börs-VD:ar kan ju göra som de vill.”

Vill du läsa mer om Nibe? Affärsvärlden har träffat Gerteric Lindquist för en lång intervju: Miljardärfabriken Nibe har rusat 40 000%: ”En dag slutar jag bara springa”

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets