Nokia skruvar upp prognoserna

Nokia skriver upp tillväxtprognosen till 25-35 procent per år fram till och med 2003. Under det första halvåret 2001 räknar Nokia samtidigt med att försäljningstillväxten ska hamna i det övre spannet av tillväxten på 25-35 procent.

Beskedet lyfte aktien med 20 kronor till 445 kronor. Därmed värderas den finska telejätten åter till mer än 2000 miljarder kronor. Det är dubbelt som mycket som Ericsson.

I samband med rapporten för det tredje kvartalet förutskickade Nokias ordförande och koncernchef Jorma Ollila att försäljningstillväxten skulle öka med 25-35 procent fram till och med 2002. Redan då uppfattades målet som agressivt.

I samband med dagens kapitalmarknadsdag i London tänjdes det alltså ytterligare.

”I mobilvärlden kvarstår fortfarande det bästa”, sade Ollila på kapitalmarknadsdagen enligt en skriftlig version som släpptes på Nokias hemsida när kapitalmarknadsdagen började.

Nokia bedömmer att bolaget är väl positionerat för att bli marknadsledare inom mobila e-affärer. Nokia har tagit fram ett besparingsprogram som ska sänka kostnaderna med en miljard euro per år från och med 2003. Det ska ske genom att Nokia självt blir ett e-handelsföretag, med i stort sett samtliga intäktsströmmar genererade via ”e-mode”, som Nokia uttrycker det.

Inom affärsområdet Network räknar Nokia med att nå en årlig försäljningstillväxt på 30 procent de närmsta tre åren vilket kommer att ge en försäljning på 90 miljarder euro 2001. Målet är att nå en marknadsandel på 35 procent inom WCDMA, standarden för tredje generationens mobilnät. En bidragande orsak till Nokias självsäkerhet hör förra veckans order från amerikanska AT&T Wireless Services. Ordern är värd en miljard dollar under en fyra-års period och utgör den största enskilda ordern någonsin för Nokia.

Inom affärsområdet mobilterminaler räknar Nokia med att marknadsandelen just nu överstiger 30 procent och att den till och med är i det närmaste dubbelt så stor som de två närmsta konkurrenterna, Ericsson och amerikanska Motorola. Redan i samband med kvartalsrapporten i oktober framgick det att Nokia sannolikt räknade med att nå en marknadsandel på en bit över 35 procent för 2001. Nu bekräftas den bilden.

Även bedömningen rörande antalet kunder skruvas upp. Den tidigare prognosen på en miljard abonnenter mot slutet av 2002 har nu tidigarelagts till under första halvåret 2002. Nokia räknar också med att det blir fler mobilterminaler med internetuppkoppling än PCs i världen redan 2002. Tidigare har Nokia talat om 2003. Nokia räknar med att världsmarknaden för mobiltelefoner med internetuppkoppling når 60 miljoner terminaler under 200, varav WAP står för 40 miljoner av dessa. Under 2001 räknar Nokia med att marknaden för mobilterminaler med internetuppkoppling når 200 miljoner varav WAP utgör 180 miljoner.

Marknaden handlar dock om långt mer än bara nyförsäljning, enligt Nokia. Enligt Nokia kommer 40-50 procent av de människor som i år köper nya mobiltelefoner samtidigt göra sig av med en gammal telefon. Framöver kommer inbytesandelen att öka ytterligare till 70-80 procent av andelen sålda telefoner. Sammantaget räknar Nokia med att det finns 700 miljoner mobiltelefonägare mot slutet av år 2000.

Nokia riktar nu även blickarna mot Asien och Kina i större utsträckning, något som innefattar en storsatsning på mobilterminaler anpassade för CDMA-näten. Under 2001 ska flera nya telefonmodeller lanseras i bland annat Korea. I december i år kommer dessutom en rad nya mobiltelefoner som är anpassade för de trendkänsliga asiatiska konsumenterna

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.