Nordea: Riksbanken sänker räntan i maj

Nordea bedömer att Riksbanken kommer att göra sin första räntesänkning i maj, enligt en ny makroanalys.
Nordea: Riksbanken sänker räntan i maj - Riksbanken
Riksbankschef Erik Thedéen. Foto: Stefan Jerrevång / TT

Prognosen ges mot bakgrund av att mycket har fallit på plats för Riksbanken.

“Inflationen har sjunkit påtagligt, långsiktiga inflationsförväntningar är förankrade, löneökningarna är måttliga, läget på arbetsmarknaden försvagas, inhemsk efterfrågan är dämpad, indikatorer för företagens prissättningsbeteende har normaliserats och finanspolitiken har endast en lätt expansiv inriktning”, skriver Nordeas chefsanalytiker Torbjörn Isaksson men tillägger att det återstår samtidigt två bekymmer, en för hög tjänsteinflation och risken för en kronförsvagning.

Mot slutet av året väntas räntan ligga på 2,50%.

“Just nu lutar riskerna i vår prognos åt mindre lättnader än så från Riksbanken i år. Ett alternativt scenario är att vår prognos på Riksbankens styrränta på 2,50% i slutet av året realiseras, men att resan dit blir stökigare. Om de penningpolitiska lättnaderna dröjer kan styrräntorna istället sänkas snabbare och i större steg när lättnadsfasen väl inleds”, skriver Isaksson.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets