Nordeas nya besked: Riksbanken sänker räntan sex gånger i år

Riksbanken sänker styrräntan redan i maj. Sedan sänks räntan igen, igen, igen, igen och igen - för att sedan avsluta sedan året på 2,5%. Det spår Nordea i en uppdaterad prognos.
Nordeas nya besked: Riksbanken sänker räntan sex gånger i år - SUSANNE SPECTOR
Susanne Spector, chefsanalytiker på Nordea. Foto: Pontus Lundahl / TT

Storbankens nya duvaktigare hållning beror på att man spår en lägre inflation. Tidigare prognostiserade Nordea att Riksbanken skulle sänka räntan först i september och att den sedan skulle falla till 3,5% i slutet av året. Den nya prognosen ligger nu på en första sänkning redan i maj till 3,75% med fem ytterligare sänkningar för att avsluta året på 2,5%.

”Räntan är sedan oförändrad på 2,5% under 2025”, skriver Susanne Spector, chef för makroekonomisk analys på banken, på X.

Swedbank tror på en räntesänkning i juni men att räntan sedan landar på 3,5% i slutet av året. Handelsbanken tror att en sänkning dröjer ända till fjärde kvartalet.

SEB bedömer att styrräntan sänks tre gånger under året med en första sänkning innan sommaren, för att avsluta 2024 på 3,25%.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets