Norge lämnar räntan oförändrad

Den norska centralbanken, Norges Bank, beslutade på torsdagen att lämna sin viktigaste styrränta, folioräntan, oförändrad vid 1,50 procent.

Det var i linje med vad marknaden hade räknat med enligt Dow Jones Newswires.

Norges Bank bedömer att styrräntan kommer att ligga kvar kring nuvarande nivå till slutet av år 2015, följt av en gradvis höjning. Det är i linje med vad centralbanken kommunicerade i juni.

”Utsikterna kring inflation och BNP uppvisar små förändringar jämfört med i juni. Styrräntan har därför lämnats oförändrad”, säger centralbankschef Øystein Olsen.

Enligt centralbanken fortsätter den måttliga ekonomiska återhämtningen för Norges viktigaste handelspartners, men dessa länders tillväxtutsikter är nu något svagare än tidigare bedömningar, heter det.

”Styrräntorna har sänkts i euroområdet och Sverige. Den förväntade uppgången i styrräntor i utlandet har tryckts på framtiden”, noterar Norges Bank.

Jämfört med centralbankens juni-prognoser har norska konsumentpriser och norsk ekonomi vuxit något mer än väntat, men detta beror troligtvis till stor del på tillfälliga faktorer, enligt centralbanken.

Inflationen i Norge spås ligga något under, men nära, 2,5 procent under de kommande åren, bedömer Norges Bank.

Vid mötet beslutade direktionen att styrräntan bör ligga inom intervallet 1-2 procent under perioden till nästa penningpolitiska rapport, i december 2014, såvida inte den norska ekonomin utsätts för några nya betydande chocker.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.