Ny vinstvarning från Finnair – ställer in utdelningen

Finnair skickade på måndagsmorgonen ut en ny vinstvarning och meddelade där att året utdelning om 0:20 euro per aktie kommer att ställas in. Dessutom sänks flygbolagets kapacitet med 90 procent.

Flygbolagen har drabbats hårt av coronavirusutbrottet och flera länder har infört restriktioner mot flygtrafik. Därför ser sig Finnair nu tvingade att dra ned avsevärt på trafiken och avser därför minska kapaciteten med runt 90 procent från och med den 1 april.

“Det står nu klart att coronaviruset är den största krisen i flygets historia”, säger Finnairs vd Toppi Manner.

Endast 20 rutter kommer hållas öppna för att säkra kritisk trafik och frakt. Dessutom ställs mellan 1.500 och 2.000 flighter in under resten av mars.

Kapacitetsneddragningen kommer vara aktiv ända till dess att läget förbättras, skriver Finnair.

Även IAG aviserade under morgonen kraftiga neddragningar. Under helgen var också SAS ute med permitteringsåtgärder där bemanningen tillfälligt ska minskas med 90 procent. I Norge går också det redan krisande Norwegian just nu en tuff kamp för överlevnaden.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.