Nya duon kopplar greppet om Carnegie

Carnegies tradition av tjänstemannastyre verkar gå mot sitt slut. Ordföranden Anders Fällman och nye vd:n Mikael Ericson har kopplat grepp om firman och stora förändringar förbereds.

Carnegie-aktien rusade 60 procent på mindre än en månad efter halvårsrapporten i mitten av juli. Och det trots att siffrorna var oväntat svaga. Skälet till uppgången är allt fler signaler om att det händer saker med den anrika men sargade mäklarfirman.

Den 16 juli fick exempelvis storägaren Moderna Finance sällskap i ägarlistan av den amerikanska kapitalförvaltaren Harris Associates Fonder som flaggade för 5,3 procent av aktierna i Carnegie. En post som i dagsläget är värd runt 340 miljoner kronor. Harris Associates förvaltar 55 miljarder dollar och har tidigare varit aktivt i bolag med chans till strukturförändringar, bland annat Intrum Justitia. I dag har fonden ett annat svenskt innehav; drygt 4 procent i Cision, som finns kvar i portföljen trots att ett bud från riskkapitalbolaget Triton snabbt drogs tillbaka i somras.

Men framför allt ser det ut som om ordföranden Anders Fällman från huvudägaren Moderna Finance (tidigare Invik) tillsammans med nye vd:n

Mikael Ericson börjar koppla grepp om firman.

I samband med halvårsrapporten presenterades målsättningen att minska kostnaderna till samma nivå som i slutet av 2006, det vill säga en kostnadsreduktion i storleksordningen 10 procent. Hur det ska ske kommer att preciseras i slutet av september. Det kritiserade bonussystemet är också under utredning och förslag på ett nytt belöningssystem väntas senare i höst. Och det finns en del att ta tag i på kostnadssidan. Bara under andra kvartalet ökade posten övriga kostnader med 23 procent till 257 miljoner kronor. I summan ryms bland annat advokatkostnader för utredningen om en eventuell rättsprocess mot den tidigare styrelsen, vilket som bekant inte blev något av.

En annan indikation på att nya vindar blåser är de ledningsförändringar som nu äger rum. Förra veckan avslöjade Affärsvärlden.se att Matti Kinnunen lämnar firman efter 18 år. Han har i många år fungerat som operativ chef inom investmentbanken och tillhörde fram till i våras koncernledningen. Under den senaste tiden har han arbetat med omorganisationen av divisionerna Securities och Investment Banking.

Under många år hade trion Stig Vilhelmson, Matti Kinnunen och Anders Onarheim tunga maktpositioner i bolaget, både formellt och informellt. Men Stig Vilhelmson fick sparken som vd efter kritik från Finansinspektionen förra hösten och Anders Onarheim, som nu är chef för Securities och Investment Banking, blev tillförordnad vd. Men enligt uppgift till Affärsvärlden betecknas hans position inom firman som osäker. En stor kreditsmäll på drygt 200 miljoner kronor orsakad av en norsk storkund ligger honom i fatet. Ett tecken på att han är på väg att lämna Carnegie är att han har storsålt aktier de senaste veckorna. Hans innehav i Carnegie har minskat från 228 000 till 78 000 aktier, enligt Finansinspektionens insynsregister.

Andra förändringar på toppositioner är att Private Banking-chefen Per Axman, som rekryterades från HQ så sent som sommaren 2007, lämnade i april och att analyschefen Christian Wierup sade upp sig i juni. James Cirenza, chef för affärsområdet Securities, är kvar men har sålt två tredjedelar av sina aktier i år och har nu 50 000 aktier kvar. Han var också ansvarig för tradingen under den period då jätteförlusterna uppstod, och Carnegieanställda undrar om han kommer att vara kvar i firman.

Carnegie sägs vara en arbetsplats med högt i tak och ett klimat som låter duktiga personer synas och utvecklas. Något som syns i flera utmärkelser av typen bästa analytiker och bästa mäklarfirma. Men resultatet är också en organisation med många chefer som prioriterar sina egna revir. Något som mynnat ut i dålig kostnadskontroll och brist på samordning.

När flera av de tidigare nyckelpersonerna lämnat skutan är det lättare för Mikael Ericson att genomföra förändringar. Men frågan kvarstår om vad som händer i nästa steg. Vad vill Moderna Finance få ut av sitt ägande i Carnegie?

Anders Fällman har tidigare sagt att strategin är att vara en stark minoritetsägare. Samtidigt har Moderna Finance egna börsplaner. Anders Fällman berättade i början av sommaren för Dagens Industri att Carnegie och Lehman fått uppdraget att förbereda Moderna Finance för en börsnotering. Målet är att göra ägarspridning, få in nytt kapital och vara på börsen inom ett år. Det är tveksamt om en minoritetspost i en konkurrerande firma uppskattas av börsen. Rimligen finns det större planer.

Moderna Finance ägs i dag av de isländska bröderna Karl och Steingrimur Wernersson, som för drygt ett år sedan köpte ut Invik från börsen för 7,5 miljarder kronor genom egna investmentbolaget Milestone. Sedan årsskiftet ingår även isländska försäkringsbolaget Sjova och investmentbanken Askar Capital i den nya finanskoncernen, som i början av sommaren bytte namn från Invik till Moderna Finance. Verksamheten består av försäkring, bank och kapitalförvaltning. Bolaget har 650 anställda varav huvuddelen inom försäkring. Förvaltat kapital uppgår till 34,5 miljarder kronor fördelat på fondförvaltaren Aktie-Ansvar, Banque Invik och Askar Capital.

Här finns gott om beröringspunkter med Carnegies affärsområden Private Banking, Asset Management och försäkringsmäklaren Max Matthiessen. Asset Management hade vid halvårsskiftet 126 miljarder kronor i förvaltat kapital, varav 59 i fonderna. Private Banking bidrar med ytterligare 48 miljarder.

Bredare kundbas och stordriftsfördelar inom kapitalförvaltningen är bara några fördelar. Dessutom ger dagens dåliga börsklimat bra tillfälle att genomföra strukturaffärer. Sedan februari 2007 har Carnegies börsvärde halverats och ligger i dag på drygt 6 miljarder kronor.

Men vem vill då ha aktiemäkleriet och investmentbanken? Troligen ganska många. En aktör som pekas ut är norsk/svenska ABG Sundal Collier som redan äger dryga 5 procent av Carnegie. HQ sägs också vara i köptagen och verkar vara intresserade av att göra någon större affär. Erik Penser Fondkommission, som också siktar på en börsnotering under nästa år, har också tillväxtambitioner, men kanske främst inom private banking.

nullnullnullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.