Nya förluster för Frontec
Frontecs resultat för det första halvåret i bolagets brutna räkenskapsår blev en besvikelse för aktiemarknaden. Förlusten uppgår till drygt 110 Mkr, varav 30 i det andra kvartalet. Jämfört med samma period förra året har omsättningen minskat med knappt 8 procent.
”Marknaden har varit trögare än väntat på i stort sett alla områden, undantaget är de tekniska konsulttjänsterna i Bluelabs där efterfrågan har varit bra. Orsaken till den tröga marknaden är att våra kunder gjorde stora investeringar inför millennieskiftet vilket vi fortfarande känner sviter av. Sedan har konkurrensen från bland annat IT-konsulterna varit hård på grund av att de hållit en som vi anser väldigt låg prisnivå”, säger Frontecs VD Per Tjernberg till Ekonomi24.
Arbetet med att få upp lönsamheten inom koncernen pågår och renodlingen mot e-business likaså. Ett så kallat shared service center för administration ska skapas och i samband med det kommer en del personal att få lämna koncernen vilket på kort sikt driver upp kostnaderna, säger Per Tjernberg. För bolagets konsulter är fokus istället på att öka beläggningsgraden.
”Vi ska bygga upp vår marknadsorganisation och bland annat jobba med key-accounts, närmare kunderna. Det innebär inte att vi kommer att släppa uppdrag men vi kommer inte aktivt att bearbeta de kunder som inte bedöms som lika viktiga, däremot levererar vi gärna till dem”, säger han.
En viss förbättring av efterfrågan har också märkts under början av det nya året.
”Det känns som om marknaden lättat något på sistone, men vi har fortfarande en stor respekt för det faktum att vi behöver förbättra vår säljinsats. Vi har en hemläxa att göra och behöver arbeta strukturerat med att få ordning på skutan igen”, säger Per Tjernberg.
Någon prognos för när Frontec kan gå med vinst igen vill han inte lämna. Kassan uppgick till 41 Mkr vid årsskiftet men har sedan dess fått påfyllning genom försäljningen av två enheter.
”Kassaflödet är inte vårt största problem. Vi ser inte något finansieringsbehov med nuvarande planer utan kassan räcker tills vidare, lite beroende på hur verksamheten utvecklas förstås”, säger Per Tjernberg.
Planerna på att notera Viewlocity och Bluelabs har fått läggas på is tills vidare på grund av det bistra börsklimatet. Frontec kommer att se till att Bluelabs är färdigt för en notering under det första halvåret i år, men om det sedan blir någon notering beror på om läget på marknaden är bättre än idag.
Det långsiktiga målet för innehavet i Viewlocity, som idag uppgår till 41 procent, är att det ska ned till 20 procent och vara ett rent finansiellt innehav. Viewlocitys bidrag till Frontecs resultat för det första halvåret var knappt 100 Mkr i förlust.
På Stockholmsbörsen mottogs Frontecs halvårsrapport med missnöje. Aktien hade strax före lunchtid handlats ned 9 procent till 19,40.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.