Ökad omsättning i näringslivet

Omsättningen inom näringslivet fortsätter att öka, visar Konjunkturinstitutets senaste extraundersökning som publiceras i dag.
En bransch som drabbats hårt av minskad omsättning det senaste halvåret är hotell- och restaurangbranschen.
Tom restaurang i Stockholm. Foto: Amir Nabizadeh / TT

Omsättningstappet  i näringslivet är nu på samma nivå som det var i oktober, skriver Konjunkturinstitutet.

I mars beräknas omsättningstappet vara 10% jämfört med ett normalläge vilket är 1 procentenhet mindre jämfört med förra undersökningen.

Siffrorna för omsättningstappet har svängt det senaste året. I maj beräknades tappet till drygt 20% för att därefter minska till 10% i oktober och sedan öka till 15% i november, för att sedan successivt minska igen.

Hotell- och restaurangbranschen har drabbats hårt av minskad omsättning det senaste halvåret. Det nuvarande omsättningstappet i branschen 47%, vilket dock är en stor minskning jämfört med förra undersökningen då tappet var 63%.

Precis som vid förra undersökningen anger 48% av företagen i näringslivet en lägre omsättning jämfört med normalt. I maj var motsvarande andel 74%.

Samtidigt uppger 16% av företagen att de har en omsättning som är högre än normalt. Det är en ökning med 4 procentenheter jämfört med förra undersökningen.

Inom handeln anger 53% av företagen att omsättningen är lägre än normalt, det är en ökning med 3 procentenheter jämfört med februari. För tjänstesektorn är resultaten i princip oförändrade jämfört med förra undersökningen. Inom bygg- och anläggningsverksamhet har resultaten ökat något, och 24 % av företagen uppger att de har en lägre omsättning än normalt .

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.