Oktobers vinnaraktier

Det blev till största delen tummen upp för storbolagens kvartalsrapporter. Alla utom sju bolag på börsens tungviktarlista steg i oktober. Nedan listar Affärsvärlden ett urval av de aktier som haft allra starkast totalavkastning på Stockholmsbörsen.

Skogsbolaget SCA och den avknoppade hygienverksamheten Essity är två av bolagen som gått starkt på oktoberbörsen. SCA-aktien fick en extra knuff uppåt efter tisdagens kvartalsrapport som slog analytikernas redan ganska högt ställda förväntningar. Rörelsevinsten på 776 miljoner kronor var 19 procent över analytikernas förväntningar. Enligt Affärsvärlden ser aktien ut att vara fullvärderad.

Även Essity levererade ett kvartalsresultat något över analytikernas snittförväntningar och med en positiv organisk försäljningstillväxt. Aktien har stigit med 11 procent sedan torsdagens rapport. Affärsvärlden bedömer att aktien är lågt värderad och ser Essity som en utmärkt långsiktig köp-och-behåll-aktie.

I telekomsektorn hittas två vinnare på oktoberbörsen. Ericssons kvartalsrapport gav och tog, men investerarna valde att gå på den positiva nyheten om en marginellt förbättrad försäljning för bolaget. Aktien är upp 8,2 procent sedan rapporten släpptes den 20 oktober, trots redovisade miljardförluster.

Även Tele2-aktien fick extra fart efter bolaget rapporterat en oväntat hög marginal, prognoshöjning och signaler om extrautdelning. Aktien skickades upp 5,5 procent efter kvartalsrapporten.

It-konsulterna fortsätter att avancera och har nu stigit med i genomsnitt 30 procent det senaste året. Det är nästan dubbelt upp jämfört med börsen under samma period.

Affärsvärlden bedömde i början av månaden att det långsiktiga behovet av digitala konsulter förordar köp i Knowits aktie. Sedan dess är aktien upp 17 procent. I veckans nummer går Affärsvärlden igenom sektorn och hittar flera lågvärderade it-konsulter.

Oktobers sektorvinnare är dock konkurrenten Avega med en uppgång på 25 procent. Affärsvärlden har tidigare i höstas rekommenderat köp i aktien.

”Avega presterar en rörelsemarginal i nivå med finkonsulterna. Värderingen är dock väsentligt lägre och det osar fyndläge”, skrev Affärsvärlden i september.

Aktien fick en rejäl skjuts uppåt efter att Tieto på morgonen den 23 oktober lämnat ett uppköpsbud på 40 kronor per aktie.

Strax därefter var det dags för Avega att presentera sin delårsrapport. Bolaget fortsätter att växa och har förbättrat sitt resultat under det tredje kvartalet. På onsdagsmorgonen handlas aktien nu till 39,5 kronor, strax under den erbjudna uppköpskursen.

 

TOPP 20

Bolag

Oktober 2017 %

 

 

Karolinska Development

44,1

Wilson Therapeutics

32,6

Avega

25,4

Micro Systemation

24,1

Biotage

22,6

Fenix Outdoor

22,0

Kappahl

19,0

Momentum

18,4

Nolato

18,1

Knowit

17,2

Evolution Gaming

15,7

Lundin Mining

15,4

Mr Green

15,1

Sensys Gatso

15,1

Tele2

14,3

HMS Networks

14,2

Kindred

14,1

SCA

13,9

Stora Enso

13,9

Coor Service

13,8

 

Källa: Infront (2017-10-31)OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.