Oljeanalytikern: ”En större partifråga än någonsin tidigare”

Under måndagen går Norge till val och den norska oljan är en av de avgörande frågorna i politikernas partiprogram. "Partierna har diametralt olika åsikter", säger Nordeas oljeanalytiker Thina Saltvedt.

Den norska oljan, vars intäkter ligger till grund för den norska statliga oljefonden, har länge hamnat i förgrunden i de norska politikernas partiprogram. Men i detta val har ljuset riktats från ett annat håll.

– Denna gång har oljepriset fått en lite annan betydelse. Vanligtvis är det ju utvecklingen på oljemarknaden, och inte minst hur mycket pengar och hur de ska förvaltas, som spelar roll, säger Nordeas oljeanalytiker Thina Saltvedt till DI TV.

I detta val kommer klimatfrågan spela en större roll än någonsin tidigare, säger hon. Frågan är om man ska öppna nya produktionsområden, eftersom oljan i de nu befintliga oljeområdena börjar sina. Här är skillnaderna i det norska partispektrat tydliga.

– Vänsterflygeln är starkt emot att prospektera efter ny olja och vill fasa ut oljeproduktionen, medan högern önskar öppna upp för mer produktion.

De två största partierna, Arbeiderpartiet och Höyre, är ganska överens om att man inte kommer göra några större omställningar i den norska oljeproduktionen.

– De senaste tre åren har vi blivit smärtsamt påminda om hur beroende vi är av oljan. Efter kollapsen i oljepriset har fler förstått hur känsliga vi är för svängningar i oljepriser, och att vi måste utveckla andra industrier att leva av, säger Thina Saltvedt.

De senaste årens prisnedgång i oljepriset har redan haft påverkan på den norska oljefonden.

– Självklart kom det som en chock för den norska ekonomin. Arbetslösheten steg kraftigt efter nedgången på oljemarknaden.

Den nu sittande regeringen skulle kunna påverkas negativt av den ökade arbetslösheten som följde av nedgången på oljemarknaden.

– Runt 50 000 anställda inom oljesektorn har förlorat sina jobb, säger Thina Saltvedt.

Men de dalande arbetssiffrorna från tidigare år kan komma att falla i skuggan för de senaste mätningarna.

– Norsk ekonomi går bra nu, arbetslösheten minskar. Orsaken till det är dels att oljepriset stabiliseras men framförallt har man lyckats omplacera de som förlorade jobben inom oljeindustrin, säger hon.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.