Oljepengarna sinar i Norge

Internationella valutafonden IMF varnar i en ny rapport för att avkastningen från norska oljefonden minskar framöver.

På torsdagen publicerade IMF en ny rapport om den norska ekonomin. I den slår man fast att oljeintäkterna krymper i Norge och att förändringar i den globala marknaden slår mot avkastningen i Statens Penjonsfond Utland, mer känd som Oljefonden.

”Målet på fyra procent är inte längre en lämplig nivå att räkna med i finanspolitiken. Ett mål på 2,5-3 procent av fondens avkastning kommer att vara nödvändigt för att kunna spara oljepengar till ekonomiska utmaningar på lång sikt”, skriver IMF.

I januari fick Knut Anton Mork, tidigare chefsekonom på Handelsbanken Capital Markets i Norge, i uppdrag av norska regeringen att titta närmare på hur pengarna i oljefonden används. Även han konstaterar att ett uttag på 4 procent är för mycket. Enligt hans slutsatser skulle 3 procent vara en mer realistisk avkastning.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.