Oljepriserna stiger

Råoljepriserna stiger under fredagen med fortsatt fokus på utvecklingen i Ukraina och Libyen. Brentoljan klättrar mer än WTI-oljan och differensen uppgår nu till 8 dollar per fat.

Under gårdagen handlades priserna oförändrat till något ned, i spåren av att dollarn stärkts relativt euron efter att ECB-ordförande Mario Draghi lämnat duvaktiga kommentarer där han indikerade att det kan bli nya penningpolitiska lättnader vid mötet i juni.

”Omröstningen i Donetsk-regionen kommer att genomföras på söndag som planerat trots att president Putin uppmanat att den skulle skjutas upp. Krisen hotar att eskalera återigen om, som väntat, en majoritet röstar för att skilja regionen från Ukraina”, skriver Commerzbank på fredagen.

Fortsatta utbudsproblem från Libyen innebär också stöd för råoljepriserna. Tidigare i veckan avbröt rebellerna samtalen kring öppnandet av landets två största oljeterminaler. Därutöver har rebellerna hotat att ockupera de två nyöppnade oljeterminalerna igen, då rebellerna inte erkänner nyvalde premiärminister Maiteeq och anklagar regeringen i Tripoli för att inte ha mött villkoren för avtalet som tecknades i början av april.

”Som en konsekvens kommer landet två viktigaste oljeterminaler, Ras Lanuf och Es Sider, vara fortsatt stängda under överskådlig framtid vilket sannolikt kommer fortsätta att hämma oljeutbudet från Libyen”, kommenterar Commerzbank.

Morgan Stanley tonar ned betydelsen av gårdagens starka kinesiska oljeimportstatistik, enligt en analys på fredagen. Den stora importökningen gick rakt emot den vanliga säsongsvariationen och kan ha berott på uppstarten av raffinaderiet i Quazhou.

”Det indikerar att uppgången i importen inte är någon strukturell förändring och kan även indikera att Kina fyller de strategiska lagren efter stigande geopolitiska spänningar”, skriver Morgan Stanley.

Fredagens eftermiddags- och kvällsagenda är lugn med få planerade händelser. NIESR presenterar brittiska BNP-estimat vid 16.00 samtidigt som det kommer amerikanska grossistlager.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.