Oljesmäll mot norsk ekonomi

Prisraset på olja slår mot den norska ekonomin. Den krympte med 0,1 procent under årets andra kvartal jämfört med kvartalet före, enligt en första beräkning av landets statistikbyrå.

Den ekonomiska inbromsningen, som redan har börjat slå mot norska bostadspriser och pressa upp landets låga arbetslöshet, låg i linje med förväntningarna, enligt en Reuters-enkät. Marknadsreaktionen blev därför begränsad.

Exklusive oljesektorn växte ekonomin med 0,2 procent under kvartalet, vilket också var i linje med snittprognosen bland analytiker. Tillväxten hölls bland annat uppe av en ökning av hushållens konsumtion med 0,6 procent under andra kvartalet, inte minst med draghjälp från ett ökat sug efter fordon och en ökad elförbrukning.

Samtidigt reviderar statistikbyrån ned tillväxten för årets första kvartal till 0,1 procent från tidigare beräkning på 0,2 procent. Exklusive oljesektorn sänks tillväxtsiffran för första kvartalet till 0,3 procent från tidigare 0,5 procent.

Norges centralbank, som sänkte räntan så sent som i juni, väntas under hösten sänka räntan med 0,25 procentenheter till 0,75 procent, för att stimulera ekonomin, enligt den norska storbanken DNB:s ekonomer.

”Vi tror inte att fallet för oljepriset förstör den norska ekonomin, men vi står inför en period med måttlig tillväxt under trend”, skriver DNB Markets i en färsk prognos.

Andra analytiker, som SEB:s chefsstrateg Carl Hammer, räknar med att det kan komma finanspolitiska stimulanser ovanpå penningpolitiken, om situationen förvärras.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.