Opec+-kommitté ser risk för överkapacitet efter april 2022

En kommitté hos oljekartellen Opec+ har varnat för signifikanta osäkerheter och en risk för en kapacitet som överstiger efterfrågan, enligt en intern rapport. Det rapporterar Reuters.
Olja
Foto: Eric Gay/TT
Under 2022 ser man en kraftig ökningen i produktionen, vilket leder till en överhäng på 181 miljoner fat till slutet av året.

Kommittén vid namn Joint Technical Committee håller dock fast vid prognosen för den globala efterfrågan på olja under 2021. Efterfrågan väntas öka med sex miljoner fat om dagen. Det anses dock finnas ett flertal risker på nedsidan.

Enligt Opec-kännare kan oljekartellen komma att lämna produktionen oförändrad när ministrar möts i morgon alternativt bestämma sig för att öka produktionen, potentiellt med mer än 1 miljon fat per dag eller mer modesta 0,5 miljoner. Ingen rekommendation uppges ha kommit från kommitténs överläggningar denna vecka.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.