Österrikes förbundskansler avgick i helgen

Sebastian Kurz
Sebastian Kurz. Foto: AP Photo/Darko Vojinovic, File/TT
Österrikes förbundskansler Sebastian Kurz avgick i helgen. Korruptionsanklagelser mot honom har skapat en regeringskris i det centraleuropeiska landet. För att lugna ned läget valde han att avgå, lät Kurz meddela. Det rapporterar flera medier däribland SVT.

Kurz, som är 35 år, leder det mittenkonservativa Österrikiska folkpartiet, ÖVP.

”Vi behöver stabilitet”, sade Kurz som också betonade att han är oskyldig till anklagelserna.

Kurz har anklagats för att ha beställt falska och överdrivet positiva opinionsundersökningar. Vidare är flera av hans närmaste medarbetare anklagade för att ha förmått medier att skriva positivt om regeringen i utbyte mot annonsbidrag.

ÖVPs samarbetsparti De gröna har tidigare krävt en avgång. Hade han inte avgått hade det blivit en misstroendeomröstning i veckan. Utrikesminister Alexander Schallenberg föreslås ta över.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Invesco
Annons från Trapets