Pangea: Börsens fastighetstyngd på tidiga 1990-talsnivåer

DATA Med fortsatt starkt intresse i ryggen är fastigheter en börssektor som breder ut sig tydligt i Norden. Det gäller i synnerhet Stockholmsbörsen, där sektorns vikt nu svällt till runt 9 procent. Det visar en ny Pangea-rapport.

Fastighetssektorn i Norden har bjudit på fortsatt kraftig prisuppgång de senaste 12 månaderna: +32 procent räknat i euro jämfört med +3 procent för nordiska aktier generellt (före utdelningar). Det stora intresset har inte drivit på bara avkastning utan även tagit sektorns tyngd till nya rekordnivåer på börsen, både räknat i antal bolag och börsvärde. Med inte minst svenska fastighetsaktier nu återigen börsvärderade över substans noteras dessutom intresse av att notera ännu fler bolag.

Det framgår av den färska juniutgåvan av fastighetsrådgivaren Pangea Property Partners Pangea Listed Overview, en halvårsvis analysrapport över alla nordiska fastighetsaktier, på både huvudlistor samt First North.

– Fastigheter har under hela 2000-talet varit en av de absolut starkaste sektorerna på börsen, drivet av låga räntekostnader och stigande hyresintäkter. De senaste åren har också internationellt kapital flödat in på den nordiska fastighetsmarknaden och bidragit till rekordlåga avkastningskrav inom flera segment. 2019 är åttonde året i rad med stigande börskurser för nordiska fastighetsaktier, säger Mikael Söderlundh, analyschef och partner på Pangea Property Partners.

SVERIGE OCH LOGISTIK SENASTE ÅRETS VINNARE

Landsmässigt är det den storleksmässiga branschettan Sverige som avkastat starkast de senaste 12 månaderna (+35 procent). Sett till fastighetstyper har logistik (+70 procent) ångat på mest medan handelsfastigheter avkastat desto skralare (+5 procent).

 

SEKTORNS BÖRSTYNGD TANGERAR TIDIGA 90-TALSNIVÅER

Sektorn står i dag för 34 fastighetsbolag på nordiska huvudlistor samt ytterligare 16 fastighetsbolag på First North, motsvarande 63 miljarder euro i samlat börsvärde. Därtill finns tiotalet noterade projektutvecklare med ytterligare 4 miljarder euro i börsvärde, enligt rapporten.

– Fastigheter utgör nu ungefär 5 procent av det samlade börsvärdet i Norden, och 9 procent i Sverige, vilket är den högsta nivån vi har sett sedan början av 90-talet, uppger André Lundberg, partner och projektledare på Pangea Property Partners.

Samtidigt är tillgångsvärderingarna för Stockholmsnoterade fastighetsbolag tillbaka på substanspremier om i genomsnitt 14 procent, ställt mot EPRA NAV-substansvärdena. Det är en betydande skillnad mot övriga Norden, där det snarare är i linje med substans som gäller i Finland samt snittrabatter i häraden 20–25 procent för Danmark och Norge som gäller, enligt Pangea.

Segmentsmässigt vill investerare nu betala betydande tillgångspremier för de överlag konjunkturkänsliga lager-/logistik-fastigheterna medan handelsfastighetsbolag i Norden överlag går för betydande rabatter. Förenklat kan det ses som två sidor av det strukturella omställningen mot e-handel, med ökad efterfrågan på logistiklägen och avtagande betalningsvilja för fysiska butikslägen.

 

Stark avkastning plus stigande värderingar talar i fallet Stockholm för att ännu fler bolag kommer att överväga att notera sig. De senaste noteringsexemplen har varit John Mattson (där Affärsvärldens råd till läsarna att teckna för 90 kronor och omedelbart sälja för minst 100 kronor gick i mål) samt K2A.

– Ytterligare bolag står i kö, avslöjar Pangeas André Lundberg i rapportens pressmeddelande.

Missa inga uppdateringar från Affärsvärlden Analys+. Följ oss på Twitter: @AFV_analysplus

Har du frågor eller synpunkter rörande tjänsten? Maila oss på: analysplus@affarsvarlden.se

Fakta: Sverige dominerar svällande börssektor

Data: Börsernas huvudlistor

• 34 noterade fastighetsaktier med ett börsvärde på 57,6 miljarder euro (+11,1 miljarder euro senaste 12 månaderna)

• Börsvärde per land: Sverige (80 procent), Norge (8 procent), Finland (9 procent) och Danmark (3 procent)

• Börsnoteringar (senaste 12 månaderna): John Mattson, K2A, Nyfosa

• Börsutveckling (senaste 12 månaderna): +32 procent

• Bästa fastighetsaktierna (senaste 12 månaderna): Corem (+82 procent), Sagax (+71 procent) och Fastpartner (+66procent)

 

Data: First North

• 16 noterade fastighetsaktier med ett börsvärde på 4,4 miljarder euro (+0,7 miljarder euro senaste 12 månaderna)

• Börsvärde per land: Sverige (52 procent) och Norge (48 procent)

• Börsnoteringar (senaste 12 månaderna): Brinova

• Börsutveckling (senaste 12 månaderna): +16 procent

• Bästa fastighetsaktierna (senaste 12 månaderna): Amasten (+70 procent), Fastator (+65 procent) och SBB (+44 procent)

 

Källa: Pangea Property Partners. Urval inkluderar Nasdaq OMX, Nasdaq First North, Oslo Børs (inklusive Eiendomsspar).OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.