Partisympatier ger rödgrön effekt

När SCB släppte den andra delen av maj månads partisympatiundersökning visar det sig att de rödgrönas ledning drygas ut.

Socialdemokraterna och Moderaterna fick ett något bättre resultat när SCB frågade om rena partisympatier i valkåren jämfört med hur man skulle rösta i ett riksdagsval. Sverigedemokraterna, Centerpartiet och Kristdemokraterna fick alla ett sämre resultat.

Det visade sig när SCB släppte den andra delen av maj månads partisympatiundersökning. Skillnaden mellan de båda undersökningarna är däremot inom felmarginalen för alla partier förutom Sverigedemokraterna, som fick 6,0 procent av de rena partisympatierna och som tidigare redovisats 8,1 procent om det skulle vara riksdagsval i dag.

För en vecka sedan publicerade SCB skattningar av valresultatet om det vore riksdagsval i maj 2014. I dag redovisades skattningar av partisympatier i väljarkåren. Skillnaden på måtten är att partisympati inte avser någon specifik nivå i politiken, det vill säga till exempel riksdag eller kommun, och att ingen hänsyn tas till om man skulle rösta eller inte. De två måtten tas också fram på olika sätt med olika typ av viktning.

På blocknivå försvagades Alliansen som helhet när partisympatierna skattades och fick 36,2 procent mot 36,8 procent när SCB frågade om riksdagsvalet. Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet stärktes i stället och fick 53,7 procent av partisympatierna mot 51,3 procent när SCB frågade om riksdagsvalet.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.