Pfizer backar i förhandeln

Kurserna på New York-börserna väntas handlas lägre på måndagen.

Läkemedelssektorn väntas stå i fokus där Pfizer ingått ett strategiskt partnerskap med Merck KGaA och Actavis spekuleras förvärva Botox-tillverkaren Allergan. Svaga BNP-siffror från Japan förväntas dock tynga index.

S&P 500-terminen är klockan 14.45 0,15 procent under fair value medan Nasdaq 100-terminen är 0,18 procent under.

Marknadssentimentet är påverkat av svaga BNP-tal från Japan som visar att landet är inne i recession. BNP-tillväxten sjönk till -1,6 procent i årstakt under det tredje kvartalet, att jämföra med förväntningarna som låg på en ökning med 2,25 procent.

Beskedet kan komma att få regeringen att avstå från planerna på att gå vidare med den andra planerade momshöjningen från 8 till 10 procent. Japans premiärminister Shinzo Abe konstaterar att kvartalssiffrorna för landets BNP inte var bra, och säger att man kommer att fatta beslut om momshöjningen först efter en noggrann analys.

”Japans förnyade svaghet kommer vid en tidpunkt då den globala ekonomin redan står inför flera andra motvindar. Exempel på sådana är hotet om deflation, framför allt i euroområdet, tillsammans med trycket att synas på flera tillväxtmarknader så som Ryssland, Brasilien och även Kina”, sade Simon Smith på FXpro till CNBC.

På helgens G20-möte fick Ryssland ta emot kritik för landets inblandning i Ukraina-konflikten. Vladimir Putin lämnade mötet i förtid.

På bolagsfronten väntas läkemedel stå i fokus inför måndagens handel, vilket även är en sektor som handlats ned i förhandeln.

Det amerikanska läkemedelsbolaget Pfizer har ingått ett strategisk partnerskap med tyska Merck för att tillsammans bland annat utveckla och kommersialisera ett anti-PD-L1-program mot cancer.

Pfizer kommer initialt att betala 850 miljoner i upfront-betalning men kan komma att få betala totalt upp till 2 miljarder dollar i milstolpar till Merck. Pfizer har således tvingats sänka sin helårsprognos för rapporterad vinst per aktie. Beskedet har inte tagits emot positivt av marknaden som handlat ned aktien under förhandeln.

Även läkemedelsföretaget Actavis väntas vara aktiv på måndagen. Företaget är nära ett uppköp av Botox-tillverkaren Allergan värt 64 miljarder dollar. Actavis uppges ha erbjudit sig att betala över 215 dollar per aktie, vilket kan jämföras med budet från rivalen Valeant som varit villig att betala 200 dollar per aktie.

Bland övriga aktier väntas Baker Hughes klättra på måndagen. Oljeservicebolaget Halliburton lägger bud på konkurrenten Baker Hughes värt 34,6 miljarder dollar.

Facebook har meddelat att de utvecklar en arbetsplatsversion av sitt sociala nätverk. Den nya hemsidan ska möjliggöra användare att separera sina arbets- och privatlivsprofiler. Facebook väntas handlas lägre på måndagen och så även konkurrenten Linkedin, enligt förhandelns indikationer.

Måndagen väntas bli statistikfattig. New York Empire State Index, en indikator som baseras på Federal Reserves undersökning inom tillverkningssektorn i New York, släpptes dock nyligen men kom in marginellt under förväntningarna.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Carnegie Fonder
Annons från VECKANS FÖRETAG
Annons från Invesco