Portföljen behåller godisaktien

PORTFÖLJUPPDATERING Småbolagsportföljen konsumentinriktade innehav utvecklas åt olika håll. Cloetta tynger, medan Kopparbergs och Europris utvecklas desto bättre.

Den senaste veckan har Småbolagsportföljens försprång mot index krympt till 1,4 procentenheter, den lägsta nivån sedan portföljens start den 28 december.

MOTVIND I KONFEKTYRBOLAGET
En bromskloss är innehavet i Cloetta. Aktien är ned över fem procent sedan portföljens start, trots att aktien plockades på treårslägsta.

Bokslutet som kom in i februari var inte till marknadens belåtenhet. Konfektyrbolagets organiska tillväxt var negativ under helåret 2018, och integrationen av 2017 års förvärv av Candyking tynger fortfarande. Den svenska verksamheten för lösviktsgodis var olönsam under helåret, vilket vd Henri de Sauvage-Nolting är fast besluten om att förändra.

Vid Cloettas kapitalmarknadsdag på torsdagen radade vd:n upp de tre prioriteringsområden som koncernen fokuserar på. Förutom tillväxt inom lösgodisenheten ligger fokus på tillväxt inom det lönsammare segmentet förpackad konfektyr och kostnadseffektiviseringar för att nå målet om en justerad rörelsemarginal på 14 procent. Affärsvärlden bedömer att det är rätt väg att gå, även om det kommer att kosta på.

Utöver den normala nivån på 3,5 procent av försäljningen, ska Cloetta investera totalt cirka 100 miljoner kronor i fabriksnätverket under 2019 och 2020. Investeringarna ska främst bidra till att öka integrationen av Candyking i produktionen. Fortfarande köper Candyking in mycket av godisproduktionen externt.

Utom koncernens kontroll är dock den dystra utvecklingen för den svenska kronan, men de Sauvage-Nolting gör allt i sin makt för att parera krontappet.

– Vi tecknar kontrakt med enskilda butiker och nu har vi chansen att öka priserna. När svenska kronan sjunker och kostnaderna går upp kommer vi att bryta upp dessa kontrakt och meddela prishöjningar på den svenska marknaden för att vända utvecklingen, sade vd:n under kapitalmarknadsdagen.

Cloetta handlas till ett p/e-tal på 13,6, vilket är lågt för ett stabilt bolag med en stark marknadsposition, och dessutom billigt relativt de internationella konkurrenterna. Även om koncernens rörelsemarginal ligger under målet så har den vänt upp sedan 2017 då den landade på till 9,1 procent. Småbolagsportföljen behåller innehavet.

BRYGGERIET VINNARE
Bland portföljens glädjeämnen hittar vi Kopparbergs som tog revansch i veckan. Bränsle till kursuppgången är britternas nej till en hård brexit, vilket har lyft aktien 2,5 procent sedan i onsdags. Osäkerheten relaterad till britternas EU-utträde kvarstår, men Kopparbergs anser sig vara Brexit-garderade via de stora lager som byggts upp i Storbritannien.

Även norska Europris har satt fart och var upp 4,5 procent under veckan sedan tidningen Börsveckan rekommenderat köp i aktien. Det är lågpris även på aktien, skrev tidningen och Affärsvärlden håller med.

Redan 2017 skrev Affärsvärlden sin första köprekommendation på bolaget. Bland annat spekulerade vi då kring en ihopslagning med det finländska lågprisbolaget Tokmanni.

Någon sammanslagning har inte blivit av, men väl ett inköpssamarbete. Utöver detta ett 20-procentigt delägande i svenska ÖOB, samt en köpoption att förvärva hela ÖOB bortåt 2021. Affären utökar en inköpsallians till en total volym på hela 17,1 miljarder norska kronor, där Europris står för 5,9 miljarder, Tokmanni för 7,6 miljarder och ÖOB för 3,6 miljarder.

Det är inte helt omöjligt att ÖOB-affären och även Tokmanni-samarbetet är ett första steg till en ännu starkare pan-nordisk lågprisjätte. I Affärsvärldens köpråd från i slutet av februari höjdes aktien riktkursen till 46 norska kronor.

GIG TILL STOCKHOLMSBÖRSEN
Slutligen har datum spikats för det norska spelbolaget Gaming Innovation Groups (GIG) parallelllnotering på Stockholmsbörsen. Den 26 mars börjar aktien handlas på Stockholmsbörsen. Det blir ingen nyemission i samband med listningen, skriver bolaget i ett pressmeddelande.

Nedan läget i Småbolagsportföljen vid torsdagens stängning:

Småbolagsport 14 mars.JPG

Missa inga uppdateringar från Affärsvärlden Analys+. Följ oss på Twitter: @AFV_analysplus

Har du frågor eller synpunkter rörande tjänsten? Maila oss på: analysplus@affarsvarlden.se

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.