Powell: Ekonomin i ett bra läge

Den amerikanska ekonomin står inför vissa risker, men är på det hela taget i ett bra läge. Det sade Fedchefen Jerome Powell i ett tal vid "Fed Listens" i Washington på fredagen, rapporterar Bloomberg News.

“Även om inte alla fullt ut delar ekonomiska möjligheter och ekonomin står inför vissa risker är den på det hela taget i ett bra läge. Vårt jobb är att hålla den där så länge som möjligt”, sade han.

Jerome Powell sade att arbetslösheten är nära lägsta nivån på 50 år och inflationen är nära men under 2-procentsmålet. Han sade dock inget direkt om fredagens jobbrapport, av vilken det framgick att sysselsättningen steg mindre än väntat, löneökningarna var lägre än väntat men arbetslösheten sjönk till 3,5 procent.

“Vi tror att vår strategi och våra verktyg har varit och förblir effektiva, den amerikanske ekonomi, precis som andra avancerade ekonomier i världen, står inför vissa långsiktiga utmaningar – som låg tillväxt, låg inflation och låga räntor”, sade Jerome Powell.

Han sade att lågt kan vara bra, men när inflationen och följaktligen räntor är för låga har Fed och andra centralbanker mindre utrymme att sänka räntor och stötta ekonomin vid nedgångar.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
    Annonstorget Premium i samarbete med King Street Media Annonsera här