Professorns prognos: Riksbanken kan redan ha nått inflationsmålet

Det dröjer inte länge tills Riksbanken når inflationsmålet. Faktum är att de kanske gör det nu i december. Det menar ekonomiprofessorn Annika Alexius. "Riksbanken kan ha tagit i för mycket", säger hon till Afv.
Professorns prognos: Riksbanken kan redan ha nått inflationsmålet - ANNIKA ALEXIUS
Annika Alexius, professor i nationalekonomi. Foto: Lars Pehrson

Det kan bli en riktig pangstart på det nya året i form av positiva inflationssiffror i mitten av januari. Annika Alexius, professor i nationalekonomi på Handels, tror att decemberinflationen kan komma in runt inflationsmålet.

”Jag tror att nästa siffra kommer att ligga runt 2%, inte mycket över”, säger hon till Afv. 

Vad talar för det?

”Att det var väldigt hög inflation under november och december 2022.”

Tror du till och med inflationen nästa år kan landa under målet? 

”Det kan det absolut. De räntehöjningar som har gjorts har eftersläpande effekt, så merparten av effekten har vi inte sett ännu. Riksbanken kan ha tagit i för mycket”, säger Annika Alexius.

Hon tycker att Riksbanken började höja räntorna för sent, vilket ledde till att man fick ta i mer senare.

”Det hade varit bättre att börja höja tidigare. Men eftersom deras jobb är att hålla ner inflationen så är det nog säkrare att de tar i för mycket nu än för lite”, säger hon.  

Då kommer första sänkningen

Annika Alexius tror att det kan bli en höjning till, men att sannolikheten för det är låg. Hon tror att den första sänkningen kommer redan i maj. Samtidigt framhäver hon det skakiga världsläget.

”Det finns väldigt mycket osäkerheter. Putin och Ukraina. Mellanöstern. Kommer oljepriserna gå upp? Så de geopolitiska riskerna är stora”, säger hon och fortsätter:

”Men det finns också mer konkreta saker som att inflationen i USA driver vår inflation väldigt mycket. Den amerikanska inflationen har snällt fallit ner till nästan 3%, men sedan har den inte fortsatt att falla. Så skulle det ju kunna bli här också.”

Vissa tycker att man borde avskaffa ett absolut inflationsmål för att inte stirra sig blind på en exakt siffra. Vad tycker du? 

”Jag tycker att målet redan nu ligger runt 2%. Vi har haft noll inflation, vi har haft deflation och vi har haft 10% inflation. Så Riksbanken siktar på 2% och hamnar ändå inte där. Men något ska man ju sikta på.”

Ska man låta den ligga högre alltså?

”Du menar om man ska tillåta att inflationen ligger på 3% konstant? Nej det kan man inte givet att man har ett mål på 2%.”

Optimism bland hushållen

Hon tror att lågkonjunkturen varken blir särskilt lång eller djup.

”Däremot har effekterna på arbetslösheten inte slagit igenom ännu. Den har knappt börjat falla, den är långsam i förhållande till BNP.”

Och vad kommer du att lägga extra fokus på nästa år?

”Om inte något av alla läbbiga saker inträffar så börjar nog Riksbanken sänka. Sverige har hushåll som är väldigt pressade, mycket mer än i andra länder. Det är därför vi har mycket lägre tillväxt än andra länder.

Annika Alexius tror att det kommer att se mycket ljusare ut så fort Riksbankens börjar sänka.

Det är jobbigt att sitta där med lån och räntekostnader och inte veta hur länge du behöver klara det. Så fort de börjar sänka så vet man ändå att det värsta är över. Och då blir hushållen optimistiska och konsumerar lite mer.”

Läs mer:

Ekonomiprofessorn: ”Riksbanken får nog krypa till korset”

Finansministern: Mina barnbarn ska inte växa upp med blod på rinnande på gatorna

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets