Prognoschef om glada inflationssiffran: ”Riksbanken har inte vunnit slaget”

Den glädjande inflationssiffran för augusti ska tolkas med försiktighet. Det handlar mycket om baseffekter - bland annat har elpriserna gått från "skyhöga" till mer normala nivåer, enligt Handelsbankens prognoschef Johan Löf, "Ännu är inte slaget vunnit för Riksbanken och ännu är inte inflationsproblemet borta", säger han till Affärsvärlden.
Prognoschef om glada inflationssiffran: ”Riksbanken har inte vunnit slaget” - Namnlös (1200 × 800 px)
Johan Löf, prognosansvarig på Handelsbanken. Foto: TT/Handelsbanken

Plötsligt händer det – inflationstakten faller mer än väntat, enligt SCB:s färska torsdagssiffror. KPIF, med fast ränta, landade på 4,7 % i augusti, medan förändringen i KPI var 7,5% i årstakt. Väntat var 4,9 respektive 7,7%. Det handlar bland annat om att livsmedelspriserna sjönk en aning.

”Det brukar de inte göra i en augustimånad. En del av det har att göra med att priserna i omvärlden har lättat. Sedan beror det också på Riksbankens politik”, säger Johan Löf, prognoschef på Handelsbanken och tillägger att kronan annars hade varit svagare.

För tidigt att andas ut

Elpriserna sjönk kraftigt i augusti med 36,8% jämfört med föregående år. Den här siffran ska dock tolkas med viss försiktighet, enligt Löf.

”Det här stora raset i den huvudsakliga inflationssiffran, KPIF, beror på att vi nu jämför konsumentprisindex med mer normala elpriser som vi har haft under stor del av det här året. Jämför vi det med augusti månad i fjol, då vi hade skyhöga elpriser”, säger han och fortsätter:

”Det där är delvis en illusion. Under augusti föll inte priserna så kraftigt som den huvudsakliga inflationssiffran visar.”

Inflationen i augusti

Månadsförändring Årsförändring
KPI 0,1% 7,5%
KPIF -0,1% 4,7%
KPIF-XE -0,3% 7,2%

Källa: SCB

En svag ökning

Än är det alltså för tidigt att ropa hej. I själva verket ökade inflationen mätt som KPIF något i månadstakt, om än bara med 0,1%.

”Den stora nedgången i inflationen är en så kallad baseffekt. Priserna här och nu mellan juli och augusti stiger trots allt fortfarande. Ännu är inte slaget vunnit för Riksbanken och ännu är inte inflationsproblemet borta”, säger Johan Löf.

Räknar med två höjningar

Det är så gott som klart att det blir en till räntehöjning från Riksbanken nästa vecka från nuvarande 3,75%. Handelsbanken räknar även med att det sedan blir ytterligare en i november.

”Vi har ett kostnadstryck i ekonomin. Vi har en svag krona. Vi har flera faktorer som fortsätter att driva på inflationen och ännu är inflationsmålet inte i sikte.”

Stärker den här siffran bilden av att det blir två till höjningar? 

”Nej, det här var en viss lättnad på inflationsfronten och marginalen. Det är en enskild månadssiffra som man alltid ska vara försiktig med. Men det här är i alla fall en viss lättnad”, säger Johan Löf.

Han räknar med att inflationen är tillbaka på 2% runt årsskiftet.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Carnegie Fonder
Annons från VECKANS FÖRETAG
Annons från Invesco