Prosolvia simulerar

Prosolvias trixande med redovisningen är fult och alla negativarykten kommer att drabba bolaget negativt. Undvik aktien tillsvidare.

Det Göteborgsbaserade programvaruföretaget Prosolvia har variti fokus de senaste veckorna. En tidningsartikel avslöjade ettantal konstigheter i redovisningen, vilket fick aktiekursen attrasa med nära 30 procent.Prosolvia utvecklar avancerade programsom gör att gränsen mellan verklighet och datormiljö suddas ut.Det kallas interaktiv visuell simulering, på engelska virtualreality. Det är ett område som bedöms växa snabbt, inte minstinom industrin som i allt större utsträckning väljer attutveckla nya produkter i datormiljö, vilket kan spara storautvecklingskostnader.

VIKTIGASTE TRICKETDen senaste tidens kritik har främst varit riktat mot attProsolvia inte har konsoliderat ett dotterbolag, IVS, trots attägarandelen uppgår till 50,5 procent. Resterande del ägs avIndustrifonden. IVS är i sin tur hälftenägare i ett tjugotal såkallade kompetenscenter, lokala enheter som startas upp påutländska marknader för att bedriva forskning och utbildningkring Prosolvias produkter. Initiala etableringskostnader hargett stora förluster i IVS. Om bolaget var konsoliderat skulledet dra ner Prosolvias vinst från 83 till runt 35 miljoner. Häringår vinsten från försäljningen till VR-centren, intäkter somannars hade redovisats som internförsäljning.

Prosolvia försvarar beslutet att inte konsolidera IVS med attbolaget inom kort kommer att gå ned till 49,5 procents ägarandel.Att konsolidera bolaget hade gjort jämförelser över tiden heltmissvisande, förklarade bolagets ledning på en analytikerträffhärom veckan. Förutsatt att Prosolvia verkligen går ner iägarandel har inte Prosolvia gjort något fel. I alla fall inteformellt. Däremot ska ledningen ha kritik för att de inte varittillräckligt tydliga med informationen kring IVS. Dessutom ärProsolvias inflytande över IVS sannolikt så starkt att det bordekonsolideras ändå. Prosolvia har exempelvis en option att närsom helst köpa Industrifondens hela andel i IVS. Priset pånämnda option är 25 mkr, men räknas upp med 40 procent per år.Prosolvia har i dagsläget inga planer på att utnyttja den pågrund av osäkerheten kring när VR-centren blir lönsamma.Prosolvia visar därmed en viss brist på förtroende för den egnaaffärsidén.

OBEFOGAD ORORunt 25 procent av Prosolvias omsättning kom just ifrånförsäljning till dessa VR-center. Många placerare har oroats avdet och dragit paralleller till amerikanska programvaruföretagsom blåst upp siffrorna genom att intäktsföra leveranser tilldelägda återförsäljare. Den oron är emellertid obefogad.Prosolvias VR-centrum har köpt programmen för egen användning.Själva programförsäljningen sköter Prosolvia självt. Enligtbolagets ledning kommer inte Prosolvia, via IVS, att starta likamånga kompetenscentra i år som i fjol. Därmed kommer den internaförsäljningen av program vara betydligt lägre i år än i fjol.Förra årets intäkter kan därför betraktas som en slagsengångsintäkter. Ändå är ledningen övertygad om ettförsäljningslyft på minst 50 procent, såväl i år som de närmastetvå-tre åren (och en rörelsemarginal kring 20 procent mot 17,6procent i fjol).

Efter den senaste tidens uppmärksamhet skulle det vara väl vågatav ledningen att stå fast vid dessa prognoser, utan att ha torrtpå fötterna. En missad prognos i det här känsliga läget skullesannolikt leda till en allvarlig förtroendekris, som bolagetskulle få svårt att återhämta sig ifrån.

Förutom trixandet i redovisningen florerar det dessutom negativarykten kring bolaget på aktiemarknaden, exempelvis oetiskaaffärsmetoder och tveksamma fakturor. Utan att kommenterasanningshalten i dessa rykten (Prosolvia förnekar givetvis)räcker det med att konstatera att den senaste tidens turbulenssannolikt kommer att påverka bolaget negativt.

Eftersom Prosolvia värderas till drygt tre miljarder kronor,ungefär sju gånger omsättningen, får minsta tveksamhet omledningens trovärdighet stor effekt på börskursen. Prosolviasverksamhet är svår att bedöma liksom den framtidatillväxtpotentialen. Därför baseras marknadens förväntningar påbolagets egna prognoser och bedömning av marknaden. Det kan visasig vara farligt. Rådet tills vidare blir att undvika Prosolvia–aktien.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Envar Holding AB
Annons från AMF