Regeringen: Förslag om att koppla bort elpriserna från gasmarknaden i EU

Statsminister Magdalena Andersson (S) håller på fredagen pressträff tillsammans med finansminister Mikael Damberg (S) och energi- och digitaliseringsminsiter Khashayar Farmanbar (S) om de höga elpriserna. Regeringen lägger fram förslaget att man på EU-nivå ska koppla ifrån elpriserna från gaspriserna som prissättningsmodell.
Regeringen: Förslag om att koppla bort elpriserna från gasmarknaden i EU - WEB_INRIKES
Statsminister Magdalena Andersson och energi- och digitaliseringsminister Khashayar Farmanbar vid pressträff i regeringskansliet Rosenbad om de höga elpruserna och hur Sverige ska agera i EU i Sverige. Foto Anders Wiklund / TT / kod 10040

Svenska hushåll och företag står inför en vinter med mycket höga elpriser enligt Andersson. Regeringen kommer agera på EU-nivå, säger Andersson, och det omedelbart. Enligt Andersson finns det EU-länder som drabbas hårdare än Sverige, hon tar upp Frankrike och Tyskland som exempel. Samma sak ska inte hända Sverige.

”Regeringen kommer inte lämna svenska företag och hushåll åt sitt öde”, säger Magdalena Andersson.

Enligt Andersson är det inte rimligt att svenska aktörer köper billigt producerad el till ett dyrt pris.

Elpriserna på Europas elmarknad måste därför frikopplas från gaspriserna, enligt Andersson. Regeringen kommer därmed ta initiativ i EU för att ta beslut om detta. Det ska först förankras i riksdagen, där Andersson bedömer att det finns stöd. Förslaget beskrivs som radikalt av statsministern och kan innebära en halvering av dagens elpriser i södra Sverige.

Statsministern kommer själv lägga delar av sitt valarbete åt sidan för at lägga fokus på att skapa en ”bred europeisk koalition”. Andersson säger att hon bland annat ska kontakta EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen.

Vidare ska förslaget läggas fram när EU:s energiministrar träffas under nästa vecka.

Regeringen säger även att man kommer öka produktionen i Forsmark.

Regeringen har tidigare lagt förslaget om att upp till 90 miljarder kronor av Svenska kraftnäts flaskhalsintäkter ska gå till att kompensera elkunder.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.