Rekordsviten på börsen fortsätter

Stockholmbörsen fortsätter att ånga på och lägger nu 14 uppgångsdagar i rad till handlingarna, vilket är nytt rekord.

På torsdagen stängde storbolagsindexet OMXS30 på 1653. Rekordsviten påbörjades måndagen den 18 september och den totala uppgången summeras till 4,7 procent. OMXS30 är nu 4 procent under all-time-high på nivån 1720 som noterades den 27 april 2015.

Sektormässigt har uppgången varit bred med stöd av bland annat dollaråterhämtning. Banksektorn har agerat draglok med hjälp av stigande långräntor. Bästa bankaktierna är Nordea och SHB som stigit 8 procent. Telekomsektorn men framförallt detaljhandelssektorn har halkat efter uppgången.

Största vinnaren på OMXS30 under rekordsviten är skogsbolaget SCA som ökat 10 procent. Största OMXS30-förloraren är Fingerprint som har tappat 31 procent under samma period. Utanför OMXS30 toppar Mycronic och Orexo vinnarlistan med 30 respektive 21 procents kursuppgång. På förlorarlistan finns spelbolaget G5 och sportboksleverantören Kambi som tappat 25 respektive 15 procent.

Rekorduppgången har dessutom karaktäriserats av låg volatilitet. Även här slogs ett rekord globalt igår när volatilitetsindexet VIX stängde på 9,19, det lägsta någonsin. VIX, mer känt som skräckindex, bygger på 30-dagars implicit volatilitet för amerikanska börsindexet S&P500.

Om en dryg vecka inleds rapportsäsongen för det tredje kvartalet. Enligt analytikernas prognoser i SME Direkt förväntas en vinsttillväxt på drygt 8 procent för tredje kvartalet jämfört med samma period föregående år. Det är väsentligt över första och andra kvartalets vinsttillväxt kring 4 procent, som dock dras ner av stora engångsposter i framförallt Ericsson och Telia.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.