Riksbanken behöver 80 miljarder: ”Kan leda till ifrågasättande”

Riksbanken behöver 80 mdr kronor. Det efter centralbankens egna räntehöjningar som fått värdet på obligationer att falla. "Risken är om det kan leda till ifrågasättande av legitimiteten. Riksbanken ska vara självständig", säger Christina Nyman, Handelsbankens chefsekonom.
Riksbanken behöver 80 miljarder: ”Kan leda till ifrågasättande” - Riksbankcollage
Christina Nyman, chefsekonom på Handelsbanken.

Riksbanken har fått smaka på sin egen medicin. För när räntorna har gått upp har värdet på Riksbankens obligationer minskat, vilket gör att man nu behöver kapitaltillskott. Under tisdagen besökte riksbankschef Erik Thedéen finansutskottet för att presentera bankens finansiella ställning. Han meddelade då att man behöver 80 mdr i tillskott.

”Det var väntat att de skulle behöva kapitaltillskott”, säger Christina Nyman, Handelsbankens chefekonom.

Är det här problematiskt? 

”Riksbanken har normalt skickat in pengar till statskassan. Nu handlar det ju om de stora åtgärderna man gjorde, att man köpte obligationer, och att de tappar värde. Och då behöver man kapitaltillskott.”

Från och med i år gäller den nya riksbankslagen som bestämmer att bankens eget kapital ska ha en målnivå på 60 mdr kr och en grundnivå på 40 mdr kr. Lagen säger också att Riksbanken ska göra en framställning till riksdagen om att återställa det egna kapitalet om det understiger en miniminivå på 20 mdr kr. Där är man alltså nu.

”Risken är om det kan leda till ifrågasättande av legitimiteten. Riksbanken ska vara självständig. Men i den nya riksbankslagen har man redogjort för hur det ska gå till. Man är skyldig till att begära tillskott vid underskott.”

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Carnegie Fonder
Annons från VECKANS FÖRETAG