Riksbankstoppen: Vi ska inte underskatta riskerna för bakslag

"Inflationen rör sig åt rätt håll, men det är för tidigt att blåsa faran över.” Det säger förste vice riksbankschef Anna Breman i ett tal på måndagen.
Riksbankstoppen: Vi ska inte underskatta riskerna för bakslag - anna-breman-900
Anna Breman, vice riksbankschef. Foto: Tomas Oneborg / SvD / TT

Hon uppger att räntehöjningarna bidrar till att inflationen sjunker.

”Efterfrågan har dämpats och framåtblickande indikatorer tyder på att inflationen kommer att fortsätta sjunka. Men det är viktigt att betona att detta inte sker av sig själv. För att inflationen ska fortsätta att falla och sedan vara kvar på en låg och stabil nivå nära målet behöver penningpolitiken vara fortsatt åtstramande.”

Anna Breman uppger också att Riksbanken inför nästa penningpolitiska möte kommer att få nya
data på hur konjunktur, arbetsmarknad och inflation utvecklas.

”Vi ser en tydlig inbromsning i svensk ekonomi. Samtidigt är signalerna från företagen blandade när det gäller prisutvecklingen. I Konjunkturinstitutets barometer ligger prisplanerna fortfarande på förhöja nivåer medan Riksbankens företagsundersökning talar för betydligt lägre pristryck framöver. Sammantaget ser vi goda förutsättningar för att inflationen ska fortsätta att falla, men vi ska inte underskatta riskerna för bakslag”, säger Breman.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets