Ryssland och Kina nära ett betydande gasavtal

Efter att ryske biträdande energiministern Anatoly Yanovsky på måndagen sagt att ett betydande gasavtal mellan Ryssland och Kina är ”98 procent klart” står de båda länderna nu inför att kunna komma överens om att 38 miljarder kubikmeter rysk naturgas ska levereras till Kina årligen, under 30 år.

Det skriver South China Morning Post på dess hemsida under fredagen, svensk tid.

Enligt tidningen bekräftar den kinesiske biträdande utrikesministern Cheng Guoping för reportrar att ett sådant avtal kommer att diskuteras mellan Kinas och Rysslands presidenter Xi Jinping och Vladimir Putin på tisdag nästa vecka. Diskussionerna uppges komma att äga rum i samband med en regional konferens i Shanghai, Kina.

Processen har enligt tidningen krävt ett årtionde av prisförhandlingar mellan de statligt kontrollerade energibolagen Gazprom (Ryssland) och CNPC (Kina). Enligt Cheng är bakgrunden till förhandlingsgenombrottet att Xi och Putin nådde konsensus kring samarbetsavtalet när Xi besökte vinterspelen i ryska Sochi under februari i år.

”De båda nationernas bolag utbyter synpunkter med varandra i prisfrågan. Vi strävar mot att få bolagen att signera gassamarbetsavtalet och göra det under översyn av båda ländernas ledare när Putin är i Kina”, säger Cheng Guoping, enligt tidningen.

Gällande prisfrågan ska ryska affärstidningen Vedomosti i april ha rapporterat om att de statligt kontrollerade bolagen då förhandlade om ett pris på någonstans mellan 360 upp till och med 400 dollar per 1.000 kubikmeter.

Leveranser väntas inledas senast före slutet av 2018, skriver tidningen vidare. Gasimporten är planerad att ske via två pipelines i nordöstra och nordvästra Kina.

Tidningen noterar hur Ryssland vill diversifiera sin energiexport då Gazproms importintäkter i dag till 80 procent kommer från den europeiska marknaden.

För kinesisk del är importbehovet ungefär en tredjedel av landets naturgaskonsumtion, enligt uppgifter från statliga nyhetsbyrån Xinhua. 2013 importerade Kina 53 miljarder kubikmeter naturgas, enligt CNPC.

Enligt artikeln uppgav Gazprom-chefen Alexey Miller under 2013 att leveranserna i ett Kina-avtal skulle kunna utökas till 60 miljarder kubikmeter årligen från och med ett år in i kontraktets löptid.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.