Ryssland vill förbjuda kryptovalutor

Rysslands centralbank föreslår ett förbud mot användandet och utvinningen av kryptovalutor. Det skriver Reuters.
Kryptovaluta, kryptovalutor
Foto: Unsplash

Anledningen till det föreslagna förbudet är att kryptovalutor anses utgöra ett hot mot den finansiella stabiliteten, invånarnas välmående och penningpolitikens självständighet.

I en rapport menar centralbanken att kryptovalutornas snabba uppgång främst drivs av spekulationer och varnar för bubblor som inte bara kan hota den finansiella stabiliteten utan också landets invånare.

Ryssland har varit motståndare mot kryptovalutor under flera år, och menat att de kan användas för att finansiera terrorism eller tvätta pengar. Även om kryptovalutor fick laglig status i Ryssland under 2020 förbjöds de samtidigt som betalningsmedel.

Turkar överger liran för kryptovalutor

Dock har kryptovalutorna varit populära bland ryska medborgare och transaktionsvolymen uppgår årligen till omkring fem miljarder dollar. Ryssland är också det tredje största landet när det kommer till utvinning av kryptovalutor, efter USA och Kazakstan.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.