Så mycket faller Elekta

Kurserna på Stockholmsbörsen öppnade försiktigt men började efter en halvtimmes handel att sjunka utan att någon utlösande nyhet noterades.

Utvecklingen speglade den som var på de ledande Europabörserna. Dagens bästa sektorer var olja och telekom, de sämsta var råmaterial och hälsovård som tyngdes av en svag rapport från Elekta.

SIX Generalindex var klockan 10.13
ned 1,0 procent till 512 medan OMXS30 föll 0,7 procent till 1.651. Omsättningen var 4,5 miljarder kronor på Stockholmsbörsen och 6,2 miljarder inklusive de alternativa handelsplatserna Bats, Burgundy, Chi-X och Turquoise.

Den tredje arbetsdagen i månaden
betyder inköpschefsindex för tjänstesektorn och under morgonen har de rapporterats från Europa och Asien. Det kinesiska, som sammanställs av HSBC och Markit, steg något i februari. Det europeiska för eurozonen steg något mindre än väntat, men ligger alltjämt klart över 50-strecket.

Bland bolagen var Elekta i
blickfånget och backade med 9,1 procent efter en rapport där både resultat och orderingång missade förväntningarna. Resultatet före skatt blev 50 procent lägre än väntat och orderingången var 23 procent sämre än väntat. Bolaget upprepade dock sina prognoser för helåret, vilket i flera analytikers ögon nu framstår som väl optimistiskt.

”Nu framstår prognosen som
extremt positiv och utmanande minst sagt. Det förutsätter att man har en väldigt starkt fjärde kvartal. Även om man skulle klara av det landar man i att orderingången är högst bekymmersam”, sade Swedbanks hälsovårdsanalytiker Johan Unnerus till SIX News.

”Det bekräftar också de här
frågetecknen kring konkurrenssituationen och kundbeteende och om man har problem med marknaden eller vad det kan vara. För det har pågått en längre tid”, fortsatte Unnerus som tyckte att en nedgång på 5 procent eller mer var motiverad.

Hexagon föll 4,2 procent efter att
ytterligare tre personer i ledningsgruppen sålt aktier. Finanschefen Robert Belkic, Geosystems-chefen Jürgen Dold och personalchefen Ed Porter sålde alla aktier förra veckan, enligt Finansinspektionens insynslista. Försäljningar kommer efter att flera andra tunga insynspersoner, bland annat vd Ola Rollén, har sålt aktier under de senaste veckorna.

Volvo har sålt aktier för 2,5
miljarder kronor i indiska Eicher, vilket Bloomberg rapporterade om redan i går att bolaget hade för avsikt att göra. Därutöver rapporterar ACT Research att branschens orderingång för tunga lastbilar i Nordamerika steg med 7 procent i februari. Aktien var ned 1,0 procent.

Handelsbanken backade 1,5 procent
efter att Goldman Sachs sänkt sin rekommendation till neutral från köp. Bland de övriga bankerna var Nordea ned 0,7 procent, Swedbank var ned 0,1 procent medan SEB var oförändrad.

Affärsvärlden rekommenderade sina
läsare att köpa Intrum Justitia och avvakta med bland annat Mycronic i sitt senaste nummer. Intrum var ned 0,3 procent medan Mycronic backade med 10,1 procent.

Index                     

Senast 

I dag % 

 I år %

SIX Generalindex            

512    

-1,0   

+12,4

OMX Stockholm 30            

1651    

-0,7   

+12,7

SIX Avkastningsindex         

928    

-1,0   

+12,4

SIX Sverige cykliskt 15      

456    

-0,7   

+14,5

SIX Sverige defensivt 15     

495    

-1,0   

+10,0

SIX Volatilitetsindex       

17,1    

+7,2    

+9,2

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Carnegie Fonder
Annons från VECKANS FÖRETAG
Annons från Invesco