SBB vill printa aktier för utdelning: ”Finansiell ingenjörskonst i den högre skolan”

Fastighetsbolaget SBB vill nyemittera aktier för de som vill ha utdelning i aktier i stället för kontanter. "Finansiell ingenjörskonst i den högre skolan", menar Affärsvärldens chefredaktör Peter Benson.
SBB vill printa aktier för utdelning: ”Finansiell ingenjörskonst i den högre skolan” - ILIJA BATLJAN
Ilija Batljan, VD för SBB. Foto: Stina Stjernkvist / SvD / TT

När SBB i februari meddelade sitt utdelningsförslag för 2022 så sa Michael Johansson, fastighetsanalytiker på Arctic Securities, till Affärsvärlden att det hela var en förtäckt nyemission.

Fastighetsbolagets styrelsen vill nu ha bemyndigande från aktieägarna vid en stämma i april att besluta om nyemission av A-, B- och D-aktier för utdelning. Styrelsen vill också få ja till att besluta om förvärv och överlåtelse av egna aktier.

Nyemitterade aktiers teckningskurs ska fastställas baserat på aktiernas marknadsvärde vid respektive emissionsbeslut.

”Det är finansiell ingenjörskonst i den högre skolan att få ihop det här på ett balanserat sätt. H&M lyckades inte hitta en lösning och givet att SBB-aktien rör sig så mycket så blir det ännu svårare för Ilija Batljan att hitta nivåer där inte någon kategori ägare missgynnas. Det är ganska talande att kallelsen till årsstämman villkorar alltihop av om ’styrelsen finner det praktiskt genomförbart’ eller inte”, säger Affärsvärldens chefredaktör Peter Benson.

Styrelsen föreslår att stämman beslutar om en utdelning på 1,44 kronor per A- och B-aktie och 2 kronor i utdelning per D-aktie. Utbetalning ska ske månadsvis.

”Jag tror att det är en ganska liten andel som kommer välja aktier istället för cash som utdelning”, sa fastighetsanalytikern Michael Johansson när förslaget först blev känt.

Under rubriken ”RIP för utdelningen” skrev Affärsvärldens analytiker Daniel Zetterberg:

”Detaljerna är inte spikade men gissningsvis handlar det om nyemitterade B-aktier vilket skulle innebära att bolaget på sätt och vis gör nyemission och betalar utdelning samtidigt. Detta skulle då minska kassautflödet, men också gradvis minska Batljans ägarandel i bolaget om antagandet är korrekt att han behöver sin utdelning kontant för att kunna betala räntor på privata obligationer.”

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Carnegie Fonder
Annons från VECKANS FÖRETAG