SEB: Febriga värderingar på börsen

Stockholmsbörsen sticker som dyr i ett nordiskt perspektiv. Bakom de uppdrivna värderingarna ligger en lätt penningpolitik och låga räntor. Det skriver SEB i sitt makrobrev Ögat.
Börsen, aktier, aktiefonder
Foto: Fredrik Sandberg /TT

Stockholmsbörsen värderas högt ur ett historiskt perspektiv. Beroende på hur man tittar på nyckeltalen och indexen är det den högsta nivån antingen sedan år 2000 eller 2007. Det skriver SEB:s aktiestrateg Esbjörn Lundevall i Ögat.

Även om de höga värderingsmultiplarna går att försvara med extremt låga räntor menar Esbjörn Lundevall att det är anmärkningsvärt att räntorna inte har haft samma effekt på övriga av de nordisk börserna.

”I en jämförelse mot de nordiska grannländerna avviker Stockholm som relativt dyr och framförallt med en större uppvärdering på senare år som inte kan förklaras av bättre vinstutveckling eller utsikter i närtid. Bilden blir snarlik vid en jämförelse med de stora börserna internationellt, skriver han.

Han noterar samtidigt att inflationsförväntningarna har kommit upp rejält och att en högre inflation kan vara positivt för börsbolagens vinsttillväxt. Dock kan ju inflationen leda till högre räntor som potentiellt vara väldigt negativt för börsen.

Max Matthiessen ser fortsatt fördel för aktier

”Om de uppjusterade inflationsförväntningarna visar sig vara korrekta bör den senaste tidens medvind för börsbolagens vinsttillväxt också ligga kvar på en något högre nivå än vad vi varit vana vid under det senaste decenniet, men för aktiekurserna är ränteutvecklingen sannolikt viktigare”, skriver han.

Samtidigt har uppvärderingen av börsen varit väldigt ojämn. Tillväxtbolagen har värderats upp ordentligt medan det har varit betydligt tuffare för cyklisk industri. Dessutom har bolag med en offensiv förvärvsdriven tillväxtstrategi sett en ordentlig uppvärdering.

”Vi ser febriga värderingar på stora delar av Stockholmsbörsen idag och Stockholm sticker även ut som relativt dyr i ett nordiskt perspektiv. […] Om den senaste tidens höjda internationella inflationsförväntningar består kan det dock leda till större motvind för de högst värderade marknaderna och sektorerna, potentiellt väsentligt starkare än den medvind som starkare vinsttillväxt samtidigt kan ge”, avslutar han.