SEB om ränteuppgången: Fed kan tvingas att intervenera

Första försvarslinjen mot ränteoron är fortfarande kommunikativ, skriver SEB, men Federal Reserve kan komma att intervenera om ränteuppgången fortsätter i en takt som hotar stabiliteten på finansiella marknader.
Jerome Powell, ordförande för Federal Reserve.
Federal Reserves Jerome Powell. Foto: Stefani Reynolds/TT

De amerikanska marknadsräntorna har den senaste tiden stigit rejält, trots att Fed-chefen Jerome Powell flera gånger intygat att centralbanken inte ens är i närheten av att diskutera en åtstramning. Det faktum att han inte adresserat de stigande räntorna har dock spätt på ränteuppgången på marknaden ännu mer.

En amerikansk 10-åring handlar nu på 1,44%,  lägre än i går, i avvaktan på nya signaler från Fed i veckan.

I sitt morgonbrev skriver SEB:s Elisabet Kopelman att ränteturbulensen de senaste veckorna påminner om marknadens så kallade taper tantrum 2013 när den dåvarande Fed-chefen Ben Bernenke aviserade neddragningar i obligationsköpen.

Danske: Ett potentiellt köptillfälle

”Att centralbanken på senaste tiden gjort stora ansträngningar att försäkra marknaden om att stimulanserna inte kommer att leda till inflation skapar ytterligare förvirring kring Feds intentioner. Feds uttalade mål har ju varit att faktiskt låta inflationen skjuta över ett tag”, skriver hon.

På torsdag är det dags för Fed-chefen Jerome Powell att att delta i en livesänd konversation om ekonomin med Wall Street Journal och Elisabet Kopelman menar att den första försvarslinjen mot ränteoron fortfarande är kommunikativ. Dock kan Federal Reserve komma att intervenera om ränteuppgången fortsätter i en takt som hotar stabiliteten på finansiella marknader och utvecklingen i räntekänsliga sektorer.
Det troligaste då, enligt SEB, är att Fed i så fall utökar köpen i den längre delen av kurvan på kommande möten alternativt gör en så kallad ”Operation Twist”, där man säljer obligationer i korta änden av kurvan och säljer i den långa. Just nu har emellertid Fed välkomnat högre långräntor som ett kvitto på förbättrade utsikter.