Shopping på arbetstid

Internetshopping, ja visst. Men de flesta besöken på populära webbplatser sker på arbetstid. Det kostar företagen uppskattningsvis 300 miljoner kronor.

Kommunanställda i Täby norr om Stockholm har tuffa villkor för sitt internetanvändande. Tuffare än de flesta andra anställda i Sverige. I ett färskt informationsblad står det att av den som använder kommunens internetuppkoppling krävs att: ”Internet ska endast användas i tjänsten. Sprid eller sänd inte post som har ett oseriöst eller olämpligt innehåll och som inte rör arbetet.”

Kommunens IT-chef, Cenneth Stålhult, svarar så här på frågan om de cirka 500 anställda som har tillgång till internet till exempel får göra privata köp på jobbet:

”Nej, det går ju inte.”

Ingen vet

Verkligheten är förstås en annan. Någon kontroll om reglerna följs har inte gjorts och vad som sker med den som råkar beställa en CD-skiva finns inte angivet. Reglerna finns i stället mest som en varning för den som tänkt kasta bort lite arbetstid på sajter som ses som oetiska, sådana som innehåller våld och porr. Dessutom upplyses de anställda, också som en slags varning, om att de spår som webb-bläddrandet ger upphov till lagras i kommunens datorer och faktiskt är allmänna handlingar som kommuninvånare och andra kan begära att få se.

Arbetsdatorn gäller

Men att arbetsplatsens dator är en viktig punkt i tillvaron för de flesta svenskar som rör sig på internet råder det ingen tvekan om. På jobbet överförs informationen snabbt och utan irriterande väntetider. På den svenska shoppingplatsen Letsbuyit, där kunder gör gemensamma inköp för att pressa priserna, är jobbshopparna vanligast förekommande. Marknadschef Bo Venghammar:

”Det finns fyra pucklar på dygnet när folk handlar här. Dels vid niotiden när de flesta kommit till jobbet, dels vid lunchen och så den stora köppuckeln mellan 15.00 och 19.00. Dessutom kommer en puckel mellan 21.00 och 23.00 när ungarna har gått och lagt sig.”

Måndagar och tisdagar är de största köpdagarna:

”Det är förvånansvärt lite på helgerna. Kanske är det så att folk pratar med kompisar över helgerna och handlar när de kommer tillbaka på måndagarna.”

De uppenbarligen trista måndagarna på jobbet, när folk tvingas ägna sig åt tröstshopping, är ett fenomen som går igen på många håll. Vår egen sajt, www.afv.se, har flest besök på måndagar liksom musik- och spelbutiken Boxman.

”Folk är på jobbet när de handlar”, konstaterar Peter Berns, markandskoordinator vid Boxman.

Populär seriemördare

I Förenta staterna har företagsshoppandet hamnat i negativ dager på senare tid. Lata anställda som inte jobbar utan hellre använder internet för att sköta sina aktieaffärer eller köpa resor har fått ett eget namn, cyberslackers.

Ett nätspelföretag registrerar till exempel huvuddelen av sina affärer på kontorstid och har nästan inga kunder alls på helgerna. En särskild webbplats, ishouldbeworking.com, tillhandahåller spel och tidsfördriv (och en panikknapp om chefen skulle dyka upp bakom ryggen). Bokhandeln Amazon.com kan berätta vilken bok som är populärast bland anställda på Chase Manhattan Bank och det är inte affärslitteratur, utan Thomas Harris nya ruggiga seriemördarthriller Hannibal.

Företag som Xerox och New York Times har massavskedat 40 respektive 23 anställda för att ha missbrukat internet. I båda fallen handlade det om grova överträdelser och personer som satt hela arbetsdagar anslutna till spel- och porrsajter.

En undersökning som nyligen refererades av CNN visar att ungefär 30 procent av de kostnader som företag har för sina internetförbindelser går åt till förströelsesurfande eller privat e-post, något som i USA motsvarar nästan nio miljarder kronor (eller proportionellt omräknat cirka 300 miljoner kronor i Sverige).

Dessutom tillkommer kostnader för löner som betalas ut till personer som inte jobbar.

Svenska regler saknas

I Sverige känner Affärsvärlden bara till att unga sommarpraktikanter skickats hem på grund av internetmissbruk och därtill finns enstaka fall där anställda använt tjänstedatorer för att lagra porr och fått sluta.

De regler som reglerar saken på arbetsplatserna är ofta okända eller hemsnickrade.

Svenska arbetsgivareföreningens expert på området, juristen Tommy Svensson, har en pragmatisk syn på privat internetbruk och menar att enskilda anställda (och företag) får hålla sig till de traditionella regler som gäller på arbetsmarknaden:

”På arbetsplatsen ska man vara lojal mot sin arbetsgivare och det är uppenbart inte lojalt att göra privata saker hela eller halva dagarna”. Däremot anser både han och de säkerhetsansvariga som Affärsvärlden talat med att enskilda privata ärenden går bra att göra på internet, ungefär i samma omfattning som privata telefonsamtal är tillåtna.

”Det kan ju vara ytterst lojalt att skicka e-post eller ringa. Det kanske till och med gör att den anställde kan sitta kvar en stund till på jobbet.”

Liknande argument är lätta att hitta. Det går fortare att köpa saker på internet än att kila ut på lunchen. En del har rökpauser och andra har surfpauser. Internet ger IT-vana och inte minst internetbolagen själva behöver alla impulser de kan få utifrån:

”Vi har inga som helst regler utan anser att det är nyttigt att vara på internet. I princip har jag inget emot att de anställda här får paketen (från internetshoppande) levererade hit”, säger till exempel Per Nordlander, VD för internetbörsmäklaren Avanza.

I industrikoncernen ABB finns däremot regler. De har skickats ut från huvudkontoret i Zürich och går ut på att datorer på jobbet ska användas till ”godkända affärsändamål” (authorized business purposes). Vem som ska godkänna är inte närmare angivet och i Sverige betyder det i praktiken att var och en ansvarar för sina egna handlingar.

ABB i porrbranschen?

”Att läsa tidningar på internet är inget problem, däremot vill vi inte ha musikfiler. De tar för mycket plats och kan innebära ett upphovsrättsbrott”, säger Olof Granstedt, säkerhetsansvarig på svenska ABB som också han har konstaterat att internet resulterat i att de anställda inte bara ägnar sig åt jobbet:

”Om man skulle utgå ifrån vilka hemsidor våra anställda tittar på när man beskriver ABB:s affärer skulle man tro att vi ägnar oss åt börsaffärer (många anställda följer tydligen sina aktieinvesteringar) och har hög omvärldsbevakning genom att läsa tidningar. Tyvärr tittar en del även på porr.”

Speciella filter, det finns flera listiga på marknaden som bland annat används av landstinget i Västernorrland, skulle kunna stoppa både snusk och shopping, men sådana är inte aktuella på ABB. I alla fall inte just nu:

”Utvecklingen går fort och det kan betyda att vi får styra upp det hela. Det är inte säkert att det jag säger nu gäller om några månader, men just nu vill vi uppmuntra IT-användning.”

Och när det gäller att neutralisera effekterna av eventuella jobbshoppingförbud så har i alla fall webb-butikerna redan format en överlevnadsstrategi. I stället för att bara existera på det öppna internet så skaffar sig butikerna plats eller länkar på företagens interna intranet. Hos Ericsson finns till exempel både Letsbuyit och Boxman så åtminstone där kan man tala om att shopping från jobbet inte bara är tillåtet – det till och med uppmuntras.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.