Skandia och Netcom favoriter

Sverigefondernas favoritaktier under det fjärde kvartalet är Netcom och Skandia. Men många fonder har garderat sig med defensiva aktier.

Det har varit snabba kast på börsen i år. Vårens kraftiga uppgång är som bortblåst. Åtskilliga tillväxtaktier har rasat ordentligt från sina toppnivåer. När detta sker stiger ofta bolagen inom de traditionella branscherna. Så har dock inte varit fallet i år. Många bedömare förväntar sig en konjunkturnedgång, vilket har lett till att även branscher som skog och verkstad fallit kraftigt.

Vinnarna finns istället inom de mer defensivt inriktade sektorerna som banker, fastigheter och läkemedel. För fonderna är det viktigt att gardera sig: om de inte klarar att följa med i de snabba kasten på marknaden behöver de blanda tillväxtaktier med defensiva aktier.

19 stora bolag

Mot den här bakgrunden har Affärsvärlden gått igenom 18 Sverigefonder, från lika många förvaltare, per den sista september i år. Vi har koncentrerat oss på de 19 bolag som utgör mer än en procent av Affärsvärldens generalindex. Jämförelsen är gjord mot börsbolagens andelar i Affärsvärldens generalindex (se tabell i den tryckta tidningen nr 43/2000 sid 101).

Varje »+« i tabellen betyder att fonden ifråga äger minst en procentenhet mer i aktien än dess andel av index, vilket innebär att fonden är överviktad. Varje »-« innebär att fonden är underviktad i motsvarande grad och »0« betyder att den är ungefär lika som index.

Eftersom fonderna utvärderas mot index betyder »0« att förvaltaren är neutral till index. Att inte köpa några aktier alls i ett stort bolag ger en väldigt stor avvikelse mot index och därmed ett stort risktagande.

Ogillar Telia

Hela 16 av 18 fonder är överviktade i Netcom. Netcom har haft ett tufft år, rent kursmässigt, men anses ändå vara ett tillväxtföretag med goda framtidsförutsättningar. Däremot är endast Nordbankens Sverigefond överviktad i Telia.

Telia är alltså inte särskilt populärt bland förvaltarna. Skandia fortsätter att vara en av de viktigaste aktierna i nästan varje fondportfölj, trots en kursuppgång i år på ungefär 30 procent. Fonderna har också betydande innehav i mer defensiva bolag som Handelsbanken och Pharmacia.

H&M, som också är en av förvaltarnas favoriter, har inte haft någon rolig utveckling i år. Marginalerna har sjunkit och de nyöppnade butikerna i USA och Spanien har belastat resultatet mer än förväntat. Uppsalabaserade Didner & Gerge har trots det H&M som sitt största innehav. Även Alfred Berg Fonder är kraftigt överviktade i H&M.Handelsbanken, Länsförsäkringar och SPP är de enda som är underviktade i aktien.

Kompensera undervikt

Fonderna får inte ha mer än tio procent av förmögenheten i någon enskild aktie. Ericssons vikt av Affärsvärldens generalindex är 28 procent. För att kompensera denna undervikt brukar fonderna vara överviktade i Nokia (som bara ingår i index med de aktier som är registrerade i Stockholm).

Ett annat sätt att kringgå den regeln är att köpa OMX-terminer, vilket hälften av fonderna har gjort. Ytterligare ett sätt är att köpa aktier i Investor och Industrivärden!-/>, som båda har stora innehav i Ericsson (läs mer i artikeln Fonder köper investmnetbolag).

Norska Odin Fonder har knappt några innehav alls i de största bolagen. Förvaltaren står fast vid sin gamla strategi att köpa aktier som är lågt värderade, enligt traditionella nyckeltal. Det innebär exempelvis aktier som handlas under sitt egna kapital och till låga p/e-tal. Fastighetsbolaget Wallenstam är bland de största innehaven. Electrolux är den enda aktie som Odin äger av de 19 största i Affärsvärldens generalindex.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från AMF