Slyngstad äger fortfarande ”problematiska” aktier

För ett par år sedan sade ledaren i norska finansutskottet att norska oljefondens chef Yngve Slyngstads aktieinnehav gasbolaget Golar LNG var problematiskt. Sedan dess har Slyngstad inte sålt en enda aktie, skriver DN.no. Nu kritiseras investeringen igen.

2014 blev det känt att Yngve Slyngstad, chef över norska oljefonden, äger aktier i gasbolaget Golar LNG. Så gör även fonden som Slyngstad basar över.

Kort därefter kallade Hans Olav Syvertsen, ledare över norska finansutskottet, investeringen för problematisk. Han bad också om en översyn av reglerna för privata värdepappersköp för anställda i Norges Bank.

Oljefonden har sedan dess köpt och sålt aktier i bolaget, men Slyngstad har inte sålt en enda aktie, enligt aktieregistret per den 31 december 2016.

– Det är olyckligt med tanke på Slyngstads position som chef för fonden och på grund av att eventuella intressekonflikter som kan uppstå, säger Arbetarpartiets talesman för Oljefonden Torstein Tvet Solberg till DN.no.

Solberg kommer att skicka en skriftlig förfrågan till finansministern Siv Jensen och be ministeriet att överväga om det finns behov av att strama upp reglerna i ljuset av detta fall.

Golar LNG byggdes upp av miljardären John Fredriksen tillsammans med affärspartnern Tor Olav Tröim. Gasbolaget är noterat på New York-börsen och Slyngstad äger 2.500 aktier, vilka är värderade till lite mer än en halv miljon kronor. Oljefonden ägde 2014 aktier i Golar LNG till ett värde av 441 miljoner kronor. 2015 sålde man en del av innehavet och ägde därefter för 157 miljoner kronor, för att 2016 öka på igen till 290 miljoner kronor.

Yngve Slyngstads investeringar ligger dock linje med reglerna, enligt Thomas Sevang som är kommunikationsdirektör Norges Bank Investment Management, som också förvaltar oljefonden.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets
Annons från Invesco