Socialdemokraterna fick flest röster i kyrkovalet

Socialdemokraterna fick flest röster i kyrkovalet som denna gång hade ett valdeltagande på 17,5%, jämfört med 19,1% 2017. Det rapporterar SVT.
Kyrkoval
Valkuvert delas ut till röstande utanför lokalen för förtidsröstning i kyrkovalet 2021 vid S:t Johannes kyrka vid Triangeln i Malmö. Foto: Johan Nilsson / TT
Socialdemokraternas nomineringsgrupp fick 76 mandat. Därefter kommer Partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan med 48 mandat och Centerpartiet med 31 mandat.

Längst ned på listan finns två nykomlingar i form av Alternativ för Sverige och Himmel och jord med 3 respektive 1 mandat.

I kyrkovalet finns det ingen gräns för att få mandat och alla som är över 16 år får rösta, det vill säga nästan 5 miljoner personer.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Invesco
Annons från Trapets