Socialminister Lena Hallengren vill ha broms på privatiseringar inom svensk sjukvård

Socialminister Lena Hallengren (S) vill ha ett stopp på privatiseringar inom svensk sjukvård, och siktet är inställt att samla partiet kring frågan i samband med kongressen i Göteborg.
Socialminister Lena Hallengren.
Socialminister Lena Hallengren. Foto: Marko Säävälä / TT
Hallengren har varit socialminister sedan januari 2019.

“Bitvis har vi fått in privata aktörer med en väldigt aggressiv marknadsföring, de uppmuntrar människor att söka vård som om det gällde att köpa en hamburgare. Här behöver vi titta på om det inte leder till en överkonsumtion av vård. Jag känner stor oro för att människor börjar köpa sig före hos privata aktörer eller med privata sjukvårdförsäkringar. Vi måste stå upp för vård efter behov och i tid, det är helt centralt för mig”, säger Lena Hallengren till tidningen.

Hon menar att en privatisering av vården inte är en lösning på problemen.

Partistyrelsen för Socialdemokraterna vill att privata vårdgivare inte ska kunna teckna avtal med både regioner och försäkringsbolag. Bakgrunden är att man menar att det lägger om vårdens kapacitet efter betalningsförmågan.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.